Reducerea saptamanii de lucru inca poate fi pusa in practica, asadar iata regimul juridic aplicabil si o serie de sfaturi esentiale care va vor ajuta la implementarea corecta a acestei masuri.
Conform regulilor in vigoare, reducerea saptamanii de lucru se poate face pe baza unor argumente precum existenta unor motive economice, tehnologice, structurale sau similare care depasesc 30 de
zile lucratoare. Acestea pot fi specifice si extrem de diferite de la o companie la alta.
Angajatorul are dreptul sa elimine o zi de lucru din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile exclusiv in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motivele si cu respectarea perioadei prevazute de lege. Daca nu exista astfel de motive economice, tehnologice, structurale sau similare care sa duca la reducerea temporara a activitatii angajatorului, acesta nu poate dispune masura de reducere a programului de lucru.
Totodata, conform dispozitiilor art. 52 alin. (3) din Codul muncii, republicat, angajatorul are posibilitatea luarii deciziei de reducere a programului de lucru de la 5 la 4 zile numai dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Regimul juridic aplicabil este format din mai multe prevederi aflate in vigoare, dupa cum urmeaza:
- art. 52 alin. (3) din Codul muncii, adoptat prin Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1006 din 18 decembrie 2006;
- Decret nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial nr. 212 din 16 martie 2020;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 53 din 15 aprilie 2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial nr. 325 din 21 aprilie 2020;
- Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92 din 28 mai 2020 pentru instituirea unor masuri active de sprijin destinate angajatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr. 459 din 29 mai 2020;
- Ordin al ministrului muncii si protectiei sociale nr. 849 din 23 aprilie 2020 pentru aprobarea modelului de declaratie pe propria raspundere prevazuta la art. XV alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicat in Monitorul Oficial nr. 335 din 24 aprilie 2020.
Cauzele pentru care se decide reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile pot fi:
- reducerea temporara a comenzilor necesare desfasurarii activitatii;
- introducerea in unitate a unor tehnologii noi, care necesita un timp de instalare si punere in functiune;
- reorganizarea activitatii angajatorului, prin introducerea unor schimbari de ordin structural.
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat “in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.
Pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul ori are activitate redusa ori intrerupta temporar, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.
In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Asadar, angajatorul are dreptul sa elimine o zi de lucru din durata normala de lucru a salariatilor stabilita saptamanal la 5 zile exclusiv in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motivele si cu respectarea perioadei prevazute de lege.
Reducerea saptamanii de lucru. Regimul juridic
Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Asadar, reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului se poate intinde pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
Asigurati-va ca aplicati CORECT masura reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile!
Nu facem degeaba aceasta recomandare. Multitudinea de intrebari sosite pe adresa Serviciului de consultanta Rentrop & Straton in ultimele luni arata ca implementarea acestei masuri creeaza o serie de neclaritati, mai ales cand ea se suprapune cu alte prevederi legale. Ca sa dam doar un exemplu, ce se intampla cand ziua libera din saptamana cade intr-o zi de sarbatoare legala?
Vestea buna este ca expertul Gabriela Dita v-a pregatit raspunsuri detaliate pentru toate problemele cu care va puteti confrunta. Le gasiti in
lucrarea Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile.
De ce este important sa parcurgeti
lucrarea „Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile”?
Va dam un singur motiv si acesta ar trebui sa fie suficient:
trebuie sa parcurgeti lucrarea ca sa evitati amenzi de pana la 8.000 de lei!
Intr-adevar, acesta este nivelul amenzilor prevazute de HG nr. 905/2017 pentru erori si nereguli legate de raportarea in Revisal a modificarilor privind contractelor individuale de munca. Si, asa cum ati observat mai sus, majoritatea intrebarilor angajatorilor se refera la inregistrarea in Revisal a suspendarii CIM in cazul reducerii saptamanii de lucru, in contextul in care apar numeroase situatii practice neclare.
Evitati aceste amenzi parcurgand chiar azi
lucrarea „Reducerea saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile”.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<