Dupa esecul suferit privind mutarea Agentiei Europene a Medicamentului din Marea Britanie in Olanda, acum tara noastra vrea sa gazduiasca Autoritatea Europeana a Muncii. Apelul a fost facut catre Guvern de un europarlamentar.
ACTUALIZARE 7.05.2019 - Tara noastra nu s-a mai inscris in cursa pentru gazduirea Autoritatii Europene a Muncii, institutie a carei aparitie a fost facilitata de catre Presedintia romana a Consiliului UE. Bratislava, Nicosia, Riga si Sofia raman in cursa.
In februarie, Presedintia romana a Consiliului si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind un regulament de instituire a unei Autoritati Europene a Muncii (ELA). Pe 16 aprilie, Parlamentul European a votat acordul, iar adoptarea regulamentului de catre Consiliu urmeaza sa aiba loc in iunie.
Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre in vederea punerii in aplicare a actelor juridice ale UE in domeniul mobilitatii fortei de munca pe teritoriul intregii Uniuni, precum si a coordonarii sistemelor de securitate sociala. De asemenea, acesta va oferi informatii angajatilor si angajatorilor cu privire la aspectele complexe ale mobilitatii transfrontaliere a fortei de munca.
Printre putinele tari care nu gazduiesc o agentie europeana se numara si Romania. Din acest motiv, Bucurestiul s-a inscris pentru a primi Agentia Europeana a Medicamentului, care e relocata de la Londra din cauza iesirii Marii Britanii din UE. Si alte 18 state membre ”au ravnit” la aceasta agentie, care a ajuns in cele din urma in Olanda, la Amsterdam.
Fata de implicarea activa din 2017, acum autoritatile romane nu si-au manifestat niciun interes pentru a depune o oferta.
STIREA INITIALA
Consiliul de Ministri al Uniunii Europene a lansat in 14 martie procedura pentru alegerea sediului nou-infiintatei Autoritatii Europene a Muncii. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai, iar decizia ar urma sa fie luata prin vot in Consiliul privind Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori din data de 13 iunie, adica la finalul Presedintiei romane a Consiliului UE.
Criteriile pentru selectarea sediului noii agentii:
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Romania este unul dintre cele cinci state membre care nu gazduiesc nicio institutie europeana, alaturi de Bulgaria, Croatia, Cipru si Slovacia.
Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre pentru a pune in aplicare actele juridice ale UE in domeniul mobilitatii fortei de munca pe teritoriul intregii Uniuni, precum si coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Activitati principale pentru noua institutie europeana vor fi, printre altele, urmatoarele:
Un europarlamentar roman apartinand grupului PPE arata ca Executivul de la Bucuresti nu a luat pana acum nicio masura in acest sens si nu a pregatit nicio oferta pentru Autoritatea Europeana a Muncii, desi a trecut aproape o luna de la lansarea procedurii de stabilire a sediului. El cere Guvernului Dancila o oferta intr-un timp cat mai scurt pentru ca incheierea presedintiei Romaniei a Consiliului UE sa se faca cu succes.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE