Sistemul judiciar din Romania incepe sa se alinieze la standardele internationale. In incinta Judecatoriei Sectorului 5 functioneaza, incapand cu 1 februarie 2011, un birou de informare cu privire la mediere, unde justitiabilii se pot adresa direct mediatorilor autorizati, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea instantei. Infiintarea unui asemenea birou este prevazuta in Legea nr. 370/2010, prin care s-a introdus obligativitatea de a recomanda justitiabililor medierea, atat pentru magistrati cat si pentru alte organe judiciare sau cu activitate jurisdictionala. Potrivit legii, mediatorul nu poate percepe onorariu.
Legea nr. 202/2010 prevede obligatia magistratilor de a recomanda medierea. In cauzele comerciale, partile sunt obligate se se intalneasca in prezenta unui mediator inainte de declasarea procesului.
In cadrul biroului de informare cu privire la mediere, partile vor obtine informatii necesare cu privire la mediere, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Totodata, justitiabililor li se aduce la cunostinta si faptul ca-si pot alege unul sau mai multi mediatori, cu sprijinul carora, pe parcursul sedintelor de mediere, sa puna capat litigiului dintre ele, in mod amiabil si reciproc avantajos. In acest sens, Tabloul mediatorilor este pus la dispozitia partilor, pentru ca acestia sa-si poata alege mediatorul, de comun acord.
In viitorul apropiat, este de asteptat sa apara mai multe birouri de mediere, atat in Bucuresti cat si in tara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<