Sistemul judiciar din Romania incepe sa se alinieze la standardele internationale. In incinta Judecatoriei Sectorului 5 functioneaza, incapand cu 1 februarie 2011, un birou de informare cu privire la mediere, unde justitiabilii se pot adresa direct mediatorilor autorizati, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea instantei. Infiintarea unui asemenea birou este prevazuta in Legea nr. 370/2010, prin care s-a introdus obligativitatea de a recomanda justitiabililor medierea, atat pentru magistrati cat si pentru alte organe judiciare sau cu activitate jurisdictionala. Potrivit legii, mediatorul nu poate percepe onorariu.
Legea nr. 202/2010 prevede obligatia magistratilor de a recomanda medierea. In cauzele comerciale, partile sunt obligate se se intalneasca in prezenta unui mediator inainte de declasarea procesului.
In cadrul biroului de informare cu privire la mediere, partile vor obtine informatii necesare cu privire la mediere, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Totodata, justitiabililor li se aduce la cunostinta si faptul ca-si pot alege unul sau mai multi mediatori, cu sprijinul carora, pe parcursul sedintelor de mediere, sa puna capat litigiului dintre ele, in mod amiabil si reciproc avantajos. In acest sens, Tabloul mediatorilor este pus la dispozitia partilor, pentru ca acestia sa-si poata alege mediatorul, de comun acord.
In viitorul apropiat, este de asteptat sa apara mai multe birouri de mediere, atat in Bucuresti cat si in tara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<