Sistemul judiciar din Romania incepe sa se alinieze la standardele internationale. In incinta Judecatoriei Sectorului 5 functioneaza, incapand cu 1 februarie 2011, un birou de informare cu privire la mediere, unde justitiabilii se pot adresa direct mediatorilor autorizati, fie din proprie initiativa, fie la recomandarea instantei. Infiintarea unui asemenea birou este prevazuta in Legea nr. 370/2010, prin care s-a introdus obligativitatea de a recomanda justitiabililor medierea, atat pentru magistrati cat si pentru alte organe judiciare sau cu activitate jurisdictionala. Potrivit legii, mediatorul nu poate percepe onorariu.
Legea nr. 202/2010 prevede obligatia magistratilor de a recomanda medierea. In cauzele comerciale, partile sunt obligate se se intalneasca in prezenta unui mediator inainte de declasarea procesului.
In cadrul biroului de informare cu privire la mediere, partile vor obtine informatii necesare cu privire la mediere, astfel incat acestea sa poata lua decizii in cunostinta de cauza, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila. Totodata, justitiabililor li se aduce la cunostinta si faptul ca-si pot alege unul sau mai multi mediatori, cu sprijinul carora, pe parcursul sedintelor de mediere, sa puna capat litigiului dintre ele, in mod amiabil si reciproc avantajos. In acest sens, Tabloul mediatorilor este pus la dispozitia partilor, pentru ca acestia sa-si poata alege mediatorul, de comun acord.
In viitorul apropiat, este de asteptat sa apara mai multe birouri de mediere, atat in Bucuresti cat si in tara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<