Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) restrictioneaza accesul oricarei persoane care nu este parte din personal si suspenda activitatea de lucru cu publicul pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 care provoaca boala Covid-19.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis printr-un comunicat de presa, ca prin Ordinul nr.91/12.03.2020 al presedintelui ICCJ, s-a decis suspendarea activitatii de lucru cu publicul, precum si suspendarea accesului persoanelor care nu fac parte din personalul instantei supreme in sediile acesteia, ambele masuri fiind urmand a fi aplicate in perioada 16 martie -16 aprilie.
“Masurile au fost dispuse in sprijinul eforturilor facute de autoritatile nationale competente pentru limitarea raspanderii epidemiei cauzate de SARS-Cov-2 (boala COVID-19), avand in vedere specificul activitatii instantei supreme, singura instanta care are competenta teritoriala cu privire la intreg teritoriul national si care judeca in cvasi-unanimitatea cazurilor ca ultima instanta a unei cauze. Ca urmare, activitatea de judecata la nivelul Inaltei Curti prezinta ca specificitate un interes deosebit al partilor si reprezentantilor lor de a fi prezenti la judecarea cauzelor si de a-si expune in mod direct argumentele, dar si reunirea, in cadrul acelorasi sedinte, a unor grupuri de persoane din toate zonele tarii, de toate varstele, fiecare cu o stare de sanatate specifica, inclusiv persoane din categoriile considerate cele mai vulnerabile fata de COVID-19”, se arata in comunicatul ICCJ.
Sursa citata precieaza ca masurile luate au avut in vedere propunerile presedintilor de sectie, dezbaterile desfasurate in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, comunicatele autoritatilor medicale si administrative compentente privind masurile de combatere ale epidemiei si riscurile asociate unor anumite activitati sociale, dar si pozitia exprimata public de catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.
“Masurile dispuse nu sunt astfel menite sa restranga drepturile justitiabililor din dosarele aflate pe rolul Inaltei Curti, ci tocmai permita ca acestea sa fie respectate fara punerea celor mai vulnerabili membri ai societatii in situatii de risc medical sau in situatia de a nu-si putea exercita dreptul la aparare in mod adecvat. De asemenea, buna desfasurare a activitatii oricarei instante este conditionata de asigurarea securitatii la locul de munca, pentru toate persoanele implicate”, mai precizeaza comunicatul.
Sunt exceptate de la aceste prevederi persoanele citate in cauzele urgente, indicate in cuprinsul ordinului, cu privire la care judecata va continua sa se desfasoare in mod normal, sub rezerva respectarii masurilor de biosecuritate dispuse anterior, mai precizeaza ICCJ.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Codul Muncii
Fise distractive pentru gradinita
Totodata, in perioada imediat urmatoare, vor fi activate masuri de imbunatatire a asistentei acordate de catre personalul Inaltei Curti justitiabililor prin telefon sau mijloace de comunicare electronica, ori prin comunicari postale.
“Mecanismele de unificare a jurisprudentei raman pe deplin functionale, activitatile esentiale(cauze civile urgente, masuri preventive, cauze in care exista pericolul prescriptiei raspunderii penale etc.) vor continua sa fie derulate in conditii de normalitate, iar in cauzele a caror judecata nu se poate desfasura in aceasta perioada, completurile de judecata urmeaza a dispune masurile procedurale adecvate pentru apararea dreptului la aparare si continuarea judecatii dupa incheierea acestei perioade”, mai spune ICCJ.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri