Avem o unitate detinatoare de valori si bunuri? Trebuie intelese riscurile la securitatea fizica, trebuie identificati factorii ce pot declansa riscul, si astfel, putem preveni incidentele, fara interventia autoritatilor.
Siguranta personala fizica ocupa al doilea nivel in cadrul nevoilor omului. Cum o putem asigura?... Prin protectia impotriva factorilor antisociali (talharii, amenintari, furturi, distrugeri, etc.) si a celor naturali distructivi (incendii, inundatii, cutremure, etc.).
Cadrul normativ din tara noastra stabileste ca fundamentul adoptarii masurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor si valorilor detinute, il constituie Analiza de risc la securitatea fizica, prin care se asigura identificarea amenintarilor si a vulnerabilitatilor unei unitati.
Prin aceasta analiza, trebuie identificate permanent riscurile de securitate fizica a activitatii unitatii, nivelul de expunere la producerea unor incidente de securitate fizica si masurile de protectie.
Cine trebuie sa aiba analiza de risc?
Analiza de risc la securitatea fizica este, potrivit legislatiei in vigoare, un document obligatoriu pentru toate societatile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care detin bunuri sau valori cu orice titlu si sunt obligate sa asigure protectia acestora. Aceeasi obligatie ii revine si patronului de magazin de cartier, dar si societatilor mari, care se intind pe mii de metri patrati, dar si institutiilor publice.
Lista entitatilor care trebuie sa asigure paza bunurilor sau a valorilor cu orice titlu detinute se regaseste in Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.
Astfel, au aceasta obligatie urmatoarele unitati:
> societatile reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social (societati in nume colectiv, societati in comandita simpla, societati pe actiuni, societati in comandita pe actiuni si societati cu raspundere limitata);
> ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale;
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
> regiile autonome;
> companiile si societatile nationale;
> institutele nationale de cercetare-dezvoltare;
> alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu, indiferent de natura capitalului social, forma de organizare ori asociere, modul de detinere a bunurilor ori a valorilor, conform completarii aduse prin art. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor).
Cand se realizeaza analiza de risc?
Analiza de risc la securitatea fizica trebuie efectuata inca de la inceperea activitatii de catre unitatile infiintate ulterior intrarii in vigoare a H.G. nr. 301/2012, conformarea devenind general valabila incepand cu data de 1 iulie 2018.
O analiza de risc la securitatea fizica este necesara in momentul in care firma are un plan de paza (prin acest plan care se stabilesc caracteristicile obiectivului pazit, numarul paznicilor, mijloacele tehnice de paza si alarmare, legatura si cooperarea cu alte organe cu atributii de paza a obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor si modul de actiune in diferite situatii) si un proiect al sistemului tehnic de securitate, care trebuie sa fie avizate de Politie.
Pe scurt, aceasta evaluare arata vulnerabilitatile unei unitati, iar riscurile pot fi diminuate dupa implementarea recomandarilor venite din partea evaluatorului de risc acreditat, care are avizul Politiei Romane.
Cand trebuie revizuita analiza de risc?
Exista trei situatii in care analiza trebuie sa fie revizuita, "conform art. 4 din Instructiunile Ministerului Afacerilor Interne cu numarul 9 din 1 februarie 2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizica a unitatilor care fac obiectul Legii nr. 333/2003".
Concret, documentul se revizuieste in una dintre urmatoarele situatii:
? cel putin o data la trei ani;
? in cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectiva;
? in cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, functionale sau a obiectului de activitate al unitatii.
in cazul in care o societate nu implementeaza masurile recomandate in analiza de risc la securitatea fizica sau le implementeaza partial "pot fi aplicate prevederile art. 2 alin. (3) din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003, sanctionat de art. 4 lit. c) din HG nr. 301/2012 cu modificarile si completarile ulterioare". Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Modul de asumare si implementare a masurilor stabilite prin analizele de risc la securitatea fizica se face "prin controalele efectuate de catre politistii cu atributii in domeniul sistemelor de securitate".
Cum se realizeaza o analiza de risc?
Analiza de risc ne arata care sunt riscurile, zonele de impact, evenimentele riscante si eventualele consecinte ale acestora.
Prima etapa in aceasta analiza va genera o lista a tuturor evenimentelor riscante.
Apoi, este importanta analizarea acestui risc, adica luarea in considerare a tuturor consecintelor pozitive sau negative a cauzelor si surselor de risc.
Urmeaza cea de-a treia etapa, evaluarea riscului. Ultima etapa este tratarea riscului, in care se aleg cele mai potrivite optiuni de eliminare a riscurilor si se intocmeste un Raport de evaluare si tratare a riscurilor la securitatea fizica.
Sursa: IGPR
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri