Ministerul Apararii Nationale pregateste proiectul legii care va reglementa stagiul militar voluntar. Vasile Dincu a anuntat ca initiativa legislativa va fi supusa avizarii altor institutii si va fi gata "in foarte scurt timp".
Ministrul Apararii Nationale a afirmat ca exista un numar mare de romani interesati de stagiul militar voluntar, precum si de o cariera militara.
"Am avut deja pentru situatia in care am incercat sa completam contingentul de anul trecut, pe 444 avem 1.400 de cereri deja. E imbucurator acest lucru, avem de unde alege. Asta in primul rand. In al doilea rand, lucram si la legea legata de stagiul militar voluntar, pentru pregatirea voluntara, unde avem, cel putin pe Facebook in acest moment, foarte multe cereri, intrebari din partea tinerilor care vor sa faca un stagiu militar. Le deschide si posibilitatea de o cariera militara acest lucru, dar in conditii de razboi, vazand acest grozavii, oamenii simt nevoia – si este un lucru foarte bun - sa fie pregatiti pentru orice situatie. Maine cred ca am ultima discutie si trimitem proiectul pentru avizare la ceilalti, am discutat acest proiect si cu alte categorii din sistemul de ordine publica si aparare, nu numai noi suntem, dar il vom supune practic si avizarii altor ministere si o sa-i dam drumul in foarte scurt timp”, a afirmat ministrul Vasile Dincu, la
Digi 24.
Cum vor fi platiti militarii voluntari din Armata
Potrivit lui Vasile Dincu, plata lunara pentru voluntarii din armata este "in jur de 3.000 de lei”, in functie de grad, de studii, de modul in care sunt incadrati. In perioada in care sunt chemati la unitate, rezervistii voluntari primesc salariul aferent functiei si gradului lor militar, la fel ca militarii in activitate care ocupa functii similare.
In restul timpului, cand isi continua activitatile obisnuite, ca civili, li se acorda, lunar, 10% din salariul aferent functiei militare pe care o au ca rezervisti.
Potrivit lui Dincu, militarii voluntari vor incheia primul contract cu Armata pe o perioada de 4 ani.
La instituirea starii de urgenta sau a starii de asediu, precum si la declararea starii de mobilizare sau a starii de razboi, contractele rezervistilor voluntari se suspenda, iar acestia sunt concentrati/mobilizati, in conditiile legii, si sunt incadrati in aceleasi functii.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<