Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat in aceasta dimineata, cu unanimitate de voturi, suplimentarea ordinii de zi a sedintei cu o propunere facuta de presedintele CSM, judecator Horatius Dumbrava.
Este vorba de propunerea de sesizare a Ministerului Justitiei in vederea promovarii unor modificari ale dispozitiilor legale cu privire la incompatibilitati.
„Propun ca acest punct sa fie analizat si sa existe o dezbatere, prin solicitarea opiniilor instantelor si parchetelor din tara, prin sesizarea Comisiei 1 a CSM – Independenta justitiei si cooperare interinstitutionala”, a afirmat Dumbrava in urma cu cateva minute, in sustinerea propunerii sale.
Presedintele CSM a mai anuntat plenul ca in aceasta dimineata a sesizat Comisia 2 a CSM – Consolidarea si eficientizarea institutionala a CSM, pentru identificarea acelor incompatibilitati care pot fi introduse in legislatie, respectiv Comisia 4 a CSM – Transparenta si integritate, care a analizat si elaborat standardele de integritate privind magistratii.
Judecatorii si procurorii urmariti penal pentru coruptie sa fie suspendati din functie
Propunerea presedintelui CSM vizeaza incompatibilitati in doua situatii:
1. introducerea unui nou caz de incompatibilitate in normele procedurale sau in Legea 303/2004 a judecatorului de a participa la solutionarea cauzelor penale ca urmare a sesizarii unei unitati de parchet, judecator al carui sot sau ruda apropiata, pana la gradul IV, a fost trimis in judecata sau in cazul caruia s-a pus in miscare actiunea penala de catre acea unitate de parchet;
2. suspendarea din functia de conducere a judecatorului sau procurorului fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni de coruptie sau conexe infractiunilor de coruptie pana la finalizarea anchetei penale.
Declaratii facute in timpul dezbaterilor.
* Mona Pivniceru (judecator): ”Ieri, cand am votat propunerea DNA, am spus sa o separam in doua: unu, o chestiune administrativa privind incompatibilitatea, si doi, propunerea DNA de modificare a legii si instituirea unui nou caz de incompatibilitate. Propunerea de azi nu apartine domnului Horatius Dumbrava, ci apartine materialului de ieri al Directiei Nationale Anticoruptie. CSM s-a pronuntat ieri in bloc, deci si cu privire la respingerea propunerii de instituire a unui nou caz de incompatibilitate. Nu e prima data cand se suplimenteaza ordinea de zi cu chestiuni asupra carora ne-am pronuntat deja”.
* Cristi Danilet (judecator): ”Eu nu mi-am dat seama cum au votat colegii ieri, eu am votat pentru admiterea propunerii DNA. Nimic nu ne impiedica sa reluam votul azi.Eu as mai face astazi o propunere, dar nu am supus-o aprobarii prealabile: trebuie luptat ca pedepsele pentru coruptie sa creasca pentru judecatori si procurori si sa fie eliminata posibilitatea suspendarii pedepsei”.
* Georgiana Iorgulescu (membru CSM din partea societatii civile): ”Eu am votat ieri contra propunerii DNA. Avem de-a face cu un soi de fariseism, din randul nostru pleaca informatii catre presa legate de deliberare. Ar trebuie sa nu avem dubla masura. Ieri, buletinul de vot a fost prost intocmit si astfel s-a respins in integralitate cererea DNA. Nu este etic sa reluam un vot dat ieri”.
* George Balan (procuror, vicepresedinte CSM): ”Nu am gasit ieri o majoritate ca sa transam problema. Punctul doi (suspendarea din functia de conducere – n.r.) al propunerii cred ca este caduc, pentru ca in noul cod (de anul viitor – n.r.) nu mai avem faza de urmarire penala”.
* Horatius Dumbrava (judecator, presedinte CSM): Inseamna ca am avut dreptate cu suplimentarea ordinii de zi. Din ce inteleg, sunteti de acord ca in Comisia 1 sa se discute aceasta chestiune”.
* Mircea Aron (judecator): ”Eu am votat ieri pentru inadmisibilitate. A fost o chestiune tehnica, nici nu am trecut de exceptie, nu am ajuns pe fond. In procedura penala, uitati-va care sunt partile, care e ratiunea incompatibilitatilor si care e pozitia parchetului, daca e parte sau nu”.