Noua Lege nr. 213 din 2020 stabileste ca trebuie sa te impaci cu angajatorul inainte de a-l da in judecata si, bineinteles, aceasta prevedere este valabila si invers: angajatorul trebuie sa se impace cu angajatul pana la a ajunge in instanta. Iata toate noutatile despre concilierea din Codul muncii.
Actul a modificat Codul fiind deja publicata in
Monitorul Oficial nr. 893 din 2020, asadar vorbim de noutati care se aplica!
Astfel, prin introducerea acestei prevederi in Codul muncii ambele parti implicate pot apela la
conciliere.
Conform art. 231^1 introdus prin Legea nr. 213 din 2020, "accesul neingradit la justitie este garantat de lege. In cazul unui conflict individual de munca, partile vor actiona cu buna-credinta si vor incerca solutionarea amiabila a acestuia".
Vedem, asadar, ca solutionarea amiabila devine o etapa obligatorie in rezolvarea oricarui conflict de munca. Pe scurt, trebuie sa existe dovada ca ai incercat (indiferent ca esti angajat sau angajator) sa gasesti o solutie la problema/problemele care au aparat in activitatea si relatia profesionala a celor implicati in actul muncii platit conform legii. De-abia dupa ce ai trecut si de aceasta etapa si n-ai gasit o rezolvare, te poti adresa instantei. In caz contrar, exista riscul ca judecatorul sa va indrume catre un specialist.
Pentru ca asta prevede acum Codul muncii la alin. (3) si (4) al art. 231^1:
- (3) Prin conciliere, in sensul prezentei legi, se intelege modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
- (4) Consultantul extern specializat in legislatia muncii prevazut la alin. (3), denumit in continuare consultant extern, poate fi un avocat, un expert in legislatia muncii sau, dupa caz, un mediator specializat in legislatia muncii, care, prin rolul sau activ, va starui ca partile sa actioneze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariatilor recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de munca. Onorariul consultantului extern va fi suportat de catre parti conform intelegerii acestora.
De retinut! Partile au dreptul sa isi aleaga in mod liber consultantul extern.
Oricare dintre parti se poate adresa consultantului extern in vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de munca. Acesta va transmite celeilalte parti invitatia scrisa, prin mijloacele de comunicare prevazute in
contractul individual de munca. Data deschiderii procedurii de conciliere nu poate depasi 5
zile lucratoare de la data comunicarii invitatiei.
Procedura concilierii se inchide prin intocmirea unui proces-verbal semnat de catre parti si de catre consultantul extern, in urmatoarele situatii:
- prin incheierea unei intelegeri intre parti in urma solutionarii conflictului;
- prin constatarea de catre consultantul extern a esuarii concilierii;
- prin neprezentarea uneia dintre parti la data stabilita in invitatie.
Pe langa aceasta obligatie voalata de a te intelege cu angajatorul sau angajatul inainte de a-ti gasi dreptatea in instanta, se stabileste ca procedura de conciliere trebuie inclusa si in
Regulamentul intern. Legea nr. 213 din 2020 modifica art. 242, lit. d) astfel:
- "Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
- (...)
- d) procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
- (...)".
Pe scurt, retinem ca e important ca partile implicate in actul de munca legal sa discute despre posibile probleme aparute in relatia acestora si sa le rezolve intern. Daca acest pas esueaza, atunci se pot adresa cu succes instantelor.
Concilierea in Codul muncii. Schimbam contractele individuale de munca?
Este o intrebare pe care si-o adreseaza atat angajatorii, cat si angajatii.
In primul rand, Codul muncii stabileste ca un contract individual de munca nu poate fi modificat fara acordul ambelor parti in ceea ce priveste:
- durata contractului;
- locul muncii;
- felul muncii;
- conditiile de munca;
- salariul;
- timpul de munca;
- timpul de odihna.
Suplimentar, contractul de munca nu poate fi modificat fara acordul angajatului la capitolele:
- identitatea partilor;
- functia/ocupatia conform COR;
- fisa postului;
- criterii de evaluare;
- riscuri;
- data;
- durata in cazul contractelor temporare sau determinate;
- concediul de odihna;
- conditii de acordare preaviz;
- salariul de baza;
- durata muncii;
- indicarea CCM sau a Regulamentului intern;
- durata perioadei de proba.
Nu regasim, asadar, niciun fel de obligatie pentru introducerea unei clauze privind concilierea in contractele individuale de munca. Ea, bineinteles, poate fi inclusa in CIM cu acordul ambelor parti la initiativa angajatorului.
Avem, insa,
obligativitatea de a modifica Regulamentul intern pentru introducerea concilierii, asa cum am aratat mai sus.
Art. 39, alin. (2), lic. c) din Codul muncii stabileste pentru angajat "obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca".
Astfel, aplicarea concilierii inainte de a se adresa instantei revine ca obligatie angajatului, chiar daca nu se modifica
contractul individual de munca in acest sens. Oricum ar fi, Regulamentul intern trebuie respectat.
Retinem, insa, ca la intocmirea si/sau modificarea regulamentului intern, consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, este obligatorie. Regulamentul intern si/sau modificarile acestuia se aduc la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produc efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Angajatii pot aduce obiectii cu privire la modificarea Regulamentului intern, insa ne e destul de greu sa credem ca se va impotrivi cineva unei prevederi care stabileste ca te poti intelege cu angajatorul fara a apela la instanta.
Finalmente, intelegem ca prin Legea nr. 213 din 2020 angajatorii au optiunea de a apela la conciliere, in timp ce angajatii vor fi obligati sa parcurga acest pas (daca in regulamentul intern este specificat astfel).
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<