Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a declarat miercuri ca dispozitiile din noul Cod de procedura civila privind inlaturarea clauzelor abuzive ale bancilor au fost prorogate pentru sase luni deoarece nu au avut un studiu de impact.
''Clauzele referitoare la banci exista si in prezent in sensul ca o persoana poate chema in judecata o banca creditoare pentru a dispune inlaturarea unei clauze abuzive sub sanctiunea unei amenzi. Diferenta fata de reglementarea propusa consta in faptul ca, efect al constatarii de catre instanta a unei clauze abuzive, acea hotarare permitea inlaturarea ei din toate cauzele de acelasi profil, din toate contractele existente cu aceeasi clauza, precum si din cele care urmau sa se incheie. Noi, sub recomandarea FMI, am prorogat intrarea in vigoare a acestei dispozitii cu sase luni pentru ca s-a spus, si pe buna dreptate, ca aceste dispozitii legale nu au avut un studiu de impact. (...). Nu s-a facut o consultare larga si niciun studiu de impact anterior adoptarii acestor texte'', a explicat Pivniceru precizand ca sub rezerva studiului de impact dispozitiile au fost amanate pana la 1 iulie.
Cu privire la mediere, ministrul a aratat ca sunt doua dispozitii din legea medierii amendate printr-o ordonanta ulterioara, ''care a starnit o surescitare publica''.
Pivniceru a spus ca este vorba de dispozitia in materie de procedura civila, in sensul ca partea care nu merge la sedinta de informare recomandata de instanta i se va anula actiunea ca inadmisibila.
''Si asupra acestei dispozitii noi am optat, prin ordonanta de Guvern, prorogarea ei in termen de sase luni pana cumva, intr-un fel, va intra in procedura parlamentara si se va stabili daca in acest fel mai ramane in cadru legal institutie optionala pentru parte'', a detaliat Pivniceru.
Cu privire la dispozitiile penale supuse medierii, ea a precizat ca textul viza recomandarea sedintei de informare in cadrul unor infractiuni care erau puse in miscare la plangerea prealabila sau pentru care exista posibilitatea impacarii partilor, printre acestea inscriindu-se seductia, violul, vatamarile s.a.m.d.
''Pentru acest grup de infractiuni pentru care legea medierii prevedea obligatia de a se prezenta partile la sedinta de informare a fost suspendata, prorogata de la aplicare pana la intrarea in vigoare a Codului de procedura penala, ceea ce inseamna ca si acest grup de infractiuni care ar fi avut aptitudinea acum, la 1 februarie, de a fi supuse sedintei de informare in procedura medierii, vor fi prorogate si vor intra, si ele, in dezbatere parlamentara'', a mai spus Pivniceru
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<