Judecatorii de la Instanta Suprema au respins contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea in dosarul Referendumul, apreciind ca aceasta e nefondata. Decizia de astazi este definitiva. Astfel, Liviu Dragnea ramane cu sentinta de doi ani de inchisoare cu suspendare primita in aprilie 2016.
Sentinta pe care o contesta Liviu Dragnea este cea care, aminteste portalul Europafm.ro, nu i-a permis acestuia sa fie candidatul PSD pentru functia de premier dupa alegerile parlamentare din 2016.
In acest dosar, aminteste aceeasi sursa, "liderul PSD a recurs la o cale extraordinara de atac in acest caz, motivand ca nu s-au respectat procedurile legale privind redactarea hotararii sentintei definitive: motivarea nu a fost redacatata in 30 de zile de la pronuntare si doua judecatoare din complet nu au participat la redactare pentru ca s-au pensionat".
in motivarea sentintei definitive se arata ca pedeapsa de doi ani cu suspendare este de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului. Tot in motivare se precizeaza ca, din probele administrare, rezulta ca Liviu Dragnea a actionat cu intentie directa:
"Indemnul explicit la folosirea unor actiuni ilicite si faptul ca indicatiile transmise prin mesajele tip SMS si, respectiv, prin instructiunile continute de adresa nr. 687/SG din 13 iulie 2013 au fost neechivoce, avand valoarea unor ordine ce trebuiau executate de reprezentantii din teritoriu ai PSD, au format convingerea instantei ca apelantul a actionat cu intentie directa”.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv in dosarul Referendumul, in 22 aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare. A fost gasit vinovat pentru fraude la referendumul din 20 iulie 2012 privind demiterea presedintelui Traian Basescu.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Conform aceleiasi surse, procurorii DNA au sustinut ca Liviu Dragnea, la acea vreme secretar general al PSD, "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii l-au acuzat pe Liviu Dragnea ca a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta, pentru a frauda rezultatele privind participarea la vot. Pe langa liderul PSD, au mai fost condamnate in acest dosar alte 26 de persoane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE