Intr-un dosar de executare silita debitoarea achita integral debitul din hotarirea judecatoreasca supusa executarii silite impreuna cu cheltuielile de executare la executorul judecatoresc, insa executorul judecatoresc nu vireaza decit cu intarziere si incomplet, suma ce constituie debit, astfel ca in fata instantei se respinge actiunea creditorului pe considerentul ca procesul a ramas fara obiect.
De mentionat ca instanta nu a stabilit ca debitul a fost achitat creditorului asa cum prevede sentinta ce a fost pusa in executare neexistind dovada platii debitului fata de creditor, ci doar a platii catre executor care nu si-a indeplinit obligatia fata de creditor privind plata debitului integral.
Ce este de facut si cum se poate pune problema in recurs, deoarece sentinta s-a primit in 22.04.2013 fiind in termen de exercitare a recursului in 15 zile.
Care este raspunderea executorului, stiut fiind ca nu are calitate procesuala pasiva? Cum se poate recupera restul din debit incasat de executor dar nevirat creditorului, desi judecatoria a respins conestatia la executare pe considerentul lipsei de obiect considerindu-se debitul achitat integral de catre debitoare, cu toate ca creditorul nu a primit de la executor debitul integral cu cheltuielile de judecata aferente.
Rog ca in raspunsul dvs sa indicati texte legale de suport, precizind ca motivarea instantei nu face nicio referire la alt temei decit lipsa de obiect datorita achitarii debitului insa nu catre cine trebuia si facea parte din dosarul de executare.
Nu s-a invocat nimic referitor la contestatia la executare formulata. Precizez ca ne aflam sub incidenta art. 3 din Legea nr. 762012 in sensul ca se aplica vechiul cod de procedura civila intrucit atit sentinta definitiva, cat si executarea silita s-au facut inainte de intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila .
Raspuns: Din cele expuse de dumneavoastra rezulta ca, in fapt, debitorul a virat intreaga suma datorata in contul executorului judecatoresc, inclusiv cheltuielile de executare. Prin urmare, in mod corect, instanta a statuat ca lipsita de obiect contestatia la executare, in acest caz fiind necesara atragerea raspunderii executorului judecatoresc, debitorul fiind liberat de datorie.
Consideram ca in cauza sunt incidente dispozitiile art. 45 din Legea nr. 188/2000 , precum si dispozitiile art. 59 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2000 .
Prin urmare, daca debitorul a virat banii in contul executorului judecatoresc, acesta este direct raspunzator pentru neplata catre dumneavoastra a platilor efectuate de debitor. In acest caz, consideram ca trebuie atrasa raspunderea civila a executorului pentru prejudicial creat, conform textelor de lege mentionate.
De asemenea, puteti face si o plangere impotriva executorului, acesta urmand sa se prezinte in fata Comisiei de disciplina, daca este cazul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<