Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunderea civila a executorului judecatoresc


Intr-un dosar de executare silita debitoarea achita integral debitul din hotarirea judecatoreasca supusa executarii silite impreuna cu cheltuielile de executare la executorul judecatoresc, insa executorul judecatoresc nu vireaza decit cu intarziere si incomplet, suma ce constituie debit, astfel ca in fata instantei se respinge actiunea creditorului pe considerentul ca procesul a ramas fara obiect.

De mentionat ca instanta nu a stabilit ca debitul a fost achitat creditorului asa cum prevede sentinta ce a fost pusa in executare neexistind dovada platii debitului fata de creditor, ci doar a platii catre executor care nu si-a indeplinit obligatia fata de creditor privind plata debitului integral.
Ce este de facut si cum se poate pune problema in recurs, deoarece sentinta s-a primit in 22.04.2013 fiind in termen de exercitare a recursului in 15 zile.

Care este raspunderea executorului, stiut fiind ca nu are calitate procesuala pasiva? Cum se poate recupera restul din debit incasat de executor dar nevirat creditorului, desi judecatoria a respins conestatia la executare pe considerentul lipsei de obiect considerindu-se debitul achitat integral de catre debitoare, cu toate ca creditorul nu a primit de la executor debitul integral cu cheltuielile de judecata aferente.

Rog ca in raspunsul dvs sa indicati texte legale de suport, precizind ca motivarea instantei nu face nicio referire la alt temei decit lipsa de obiect datorita achitarii debitului insa nu catre cine trebuia si facea parte din dosarul de executare.

Nu s-a invocat nimic referitor la contestatia la executare formulata. Precizez ca ne aflam sub incidenta art. 3 din Legea nr. 762012 in sensul ca se aplica vechiul cod de procedura civila intrucit atit sentinta definitiva, cat si executarea silita s-au facut inainte de intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila .

Raspuns: Din cele expuse de dumneavoastra rezulta ca, in fapt, debitorul a virat intreaga suma datorata in contul executorului judecatoresc, inclusiv cheltuielile de executare. Prin urmare, in mod corect, instanta a statuat ca lipsita de obiect contestatia la executare, in acest caz fiind necesara atragerea raspunderii executorului judecatoresc, debitorul fiind liberat de datorie.

Consideram ca in cauza sunt incidente dispozitiile art. 45 din Legea nr. 188/2000 , precum si dispozitiile art. 59 din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2000 .

Prin urmare, daca debitorul a virat banii in contul executorului judecatoresc, acesta este direct raspunzator pentru neplata catre dumneavoastra a platilor efectuate de debitor. In acest caz, consideram ca trebuie atrasa raspunderea civila a executorului pentru prejudicial creat, conform textelor de lege mentionate.
De asemenea, puteti face  si o plangere impotriva executorului, acesta urmand sa se prezinte in fata Comisiei de disciplina, daca este cazul.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Raspunderea civila a executorului judecatoresc":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI