Si avocatii savarsesc infractiuni
Printre infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul, reglementate de Codul penal roman, se numara alaturi de luarea de mita, darea de mita sau primirea de foloase necuvenite si infractiunea de trafic de influenta.
Textul legal consta in “primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu”.
Din pacate, aceasta conduita interzisa de lege se intalneste destul de des in practica, unii autori ai infractiunii de trafic de influenta fiind persoane la care nu ne-am fi asteptat.
Dupa cum rezulta din rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie de la Serviciul teritorial Iasi, aparatorul unui persoane acuzate de trafic de persoane a pretins de la membrii familiei acesteia suma de 6.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra a doi judecatori de la Tribunalul Iasi, in scopul obtinerii unei solutii favorabile in cauza penala respectiva.
De asemenea, tot in curprinsul actului de trimitere in judecata, s-a mai retinut ca in cursul lunii august 2007, acelasi aparator a pretins de la un denuntator suma de 3000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi pentru solutionarea favorabila a unui dosar penal in care denuntatorul fusese cercetat pentru o infractiune savarsita in strainatate.
>>> Pentru mai multe informatii despre rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie faceti un clic AICI Portal Codul Muncii Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri