Ordonanta prin care are loc clasarea dosarului 10 august va fi contestata de societatea civila, conform unui anunt facut joi. Asociatiile si ONG-urile nu cred ca s-a investigat corect, avand in vedere ca nimeni nu a fost gasit vinovat pentru violentele de atunci.
"Grupurile civice semnatare isi exprima indignarea fata de decizia de clasare nominala a comandantilor Jandarmeriei maior Cazan Laurentiu Valentin, comisar sef de politie Chirica Mihai Dan, colonel Cucos Gheorghe Sebastian si colonel Sindile Ionut-Catalin pentru suspiciunile de infractiuni de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva. Precizam ca nu vom ramane doar la stadiul de indignare ci suntem determinati sa facem toate demersurile legale pentru a contesta aceasta ordonanta de clasare pe care o consideram netemeinica la procurorul ierarhic superior. Daca va fi cazul vom merge catre judecatorul de camera preliminara de la ICCJ", se arata intr-un comunicat semnat de 27 de grupuri civice.
Potrivit sursei citate, "aceasta decizie tarzie si nejustificata exonereaza comandantii fortelor de ordine de raspunderea asupra unor fapte documentate in plangerile celor peste 700 de reclamanti, fapte care nu aveau cum sa se produca fara aportul direct al celor enumerati mai sus, alaturi de Carmen Dan, ministrul de interne in exercitiu atunci, Prefectura Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti,alte institutii si lideri politici: folosirea pe scara larga, intr-un interval orar de aproape 8 ore, de grenade lacrimogene si tunuri; acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor (Batalionul 3 din Bucuresti aveau numerele de pe casti acoperite iar Brigada Mobila Ploiesti nu aveau numere de identificare); rolul colonelului Catalin Razvan Paraschiv; interzicerea opririi metroului in statia Piata Victoriei; deplasarea de forte ale Jandarmeriei dintr-o parte a pietei in alta, soldata cu agresarea a sute de protestatari, printre care familii cu copii, persoane in varsta, jurnalisti".
"Este nevoie de explicatii amanuntite cu privire la motivele tergiversarii si clasarii, de transparentizarea probelor si de reinceperea anchetei asupra persoanelor in cauza daca aceste explicatii si probe nu vor putea sa contureze solutia clasarii ca fiind justificata. Atragem atentia asupra lipsei competentei DIICOT pentru punctele 2 si 3 din solutia de clasare, intrucat competenta revine Parchetului Militar in ceea ce priveste anchetarea liderilor jandarmilor”, afirma reprezentantii grupurilor civice semnatare.
Ei spun ca exista o singura solutie pentru functionalitatea la parametrii optimi de performanta si moralitate a sistemului de justitie din Romania: restabilirea capacitatii garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru de a interveni atunci cand exista riscul unui regres, asa cum stipula Raportul MCV din noiembrie 2018.
"Dincolo de relatiile de prietenie dintre factori cheie din dosar si conducerea DIICOT, in cazul #10august in particular si indiferent de schimbarea decidentilor politici sau din magistratura in general, eficienta si integritatea actului de justitie depind de existenta unor mecanisme de control si a unor institutii transparente. Cunoastem deci solutia care ar face imposibila tergiversarea sau instrumentarea defectuoasa a unor dosare cheie (Revolutia, Mineriada, Colectiv, Tandarei, 10 august) si reafirmam ca doar implicarea si presiunea constanta din partea magistratilor si societatii civile, fara a minimiza factorul politic, pot duce la implementarea sa", adauga acestia.
Documentul este semnat de Geeks for Democracy, #REZISTENTA, Reset, Forum Apulum, Coruptia Ucide, Umbrela Anticoruptie Cluj, Initiativa Romania (membru Contract Romania), #activAG Pitesti (membru Contract Romania), #Rezist Milano (membru Contract Romania), Brasovul Civic (membru Contract Romania), Stafeta Steagului Uniunii Europene (membru Contract Romania), Aradul Civic (membru Contract Romania), Rezistenta Budapesta, Diaspora Milano, Rezist Galati, Actiunea Civica Galati, Rezist Dublin, Oradea Civica (membru Contract Romania), Canada Save Rosia, Rezistenta Constanta, Initiativa Timisoara (membru Contract Romania), Initiativa Oradea, VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie (membru Contract Romania), Voluntari in Europa, Pentru Galati - Comunitate Civica Locala, Platforma Romania 100 si Va vedem din Sibiu.
Dosarul violentelor de la protestul din 10 august 2018, din Piata Victoriei, a fost clasat in ceea ce priveste savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale, dar si in ceea ce priveste acuzatiile la adresa coordonatorilor interventiei fortelor de ordine.