Comisia parlamentara speciala pentru legile Justitiei, condusa de catre social-democratul Florin Iordache, a decis, marti dimineata, faptul ca hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii acestora. Doar in cazuri cu o motivatie puternica termenul poate fi prelungit pana la 30 de zile de cel mult doua ori. De asemenea, parlamentarii au mai votat un amendament in ceea ce priveste egalitatea de arme intre judecator, procuror si avocat. Amendamentul a fost elaborat de partidul PSD, fiind votat de majoritatea membrilor Comisiei, inregistrandu-se o singura abtinere.
Mediafax.ro informeaza ca miercuri, incepand cu ora 9:00, dezbaterile in ceea ce priveste proiectul de modificare a Legii de organizare judiciara vor fi reluate. Schimbarea are loc in conditiile in care PSD si-a schimbat punctul de vedere asupra Statutului magistratilor, adoptat de comisie saptamana trecuta.
Deputatul PSD Florin Iordache, cel care ocupa functia de presedinte al Comisiei pentru Legile justitiei, a pledat pentru punerea in lege a unui termen pentru redactarea hotararilor judecatoresti, sustinand ca redactarea nu poate fi amanata la infinit.
De asemenea, amendamentul mai prevede ca ”configuratia salii de judecata trebuie sa reflecte principiul egalitatii de arme in ceea ce priveste asezarea judecatorului, procurorilor si avocatilor”.
In sedinta organizata luni, comisia a avut dezbateri in ceea ce priveste al doilea proiect din pachetul legislativ privind justitia. Acesta face referire la modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, urmand ca dezbaterea sa fie continuata. In prezent, alineatul (7) al articolului 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si al procurorilor prevede urmatoarele: „Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate indrepta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Fise distractive pentru gradinita
Pana acum, legea de modificare a Statutului procurorilor si judecatorilor a primit raport favorabil in tara. Din pacate, aceste dezbateri parlamentare au atras atentia Statelor Unite, care si-au aratat preocuparea in privinta acestor modificari, avertizand ca masurile risca sa afecteze actiunile de combatere a coruptiei si independenta justitiei din Romania. „Indemnam Parlamentul Romaniei sa respinga propunerile care slabesc statul de drept si afecteaza combaterea coruptiei”, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri