RO-ALERT, reoperationalizat printr-o OUG a Guvernului Dancila, va fi din nou testat de Inspectoratele Generale pentru Situatii de Urgenta (IGSU) din tara impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).
In perioada urmatoare, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in colaborare cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, va realiza o noua runda de testari ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina functionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test catre telefoanele mobile aflate in raza celulelor de telefonie mobila din anumite zone.
Telefoanele configurate pentru receptia mesajelor RO-ALERT si care se vor afla in aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor receptiona urmatorul mesaj: _TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea masurilor de autoprotectie”_.
Modurile de afisare si sunetele de avertizare sunt diferite in functie de modelele telefoanelor mobile.
Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, se recomanda cetatenilor sa se asigure ca pe terminalele mobile sunt realizate setarile corespunzatoare.
Informatiile privind configurarea telefoanelor, in functie de model si de operatorul de telefonie mobila, sunt puse la dispozitia publicului pe portalul www.ro-alert.ro si pe site-urile operatorilor publici de retele de comunicatii mobile.
Asiguram opinia publica asupra necesitatii si utilitatii derularii acestor activitati de testare a sistemului.
Din momentul operationalizarii Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) si pana in prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populatiei, in situatii reale.
Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundatii sau viituri, degajari mari de fum in urma incendiilor sau prezenta unor animale salbatice periculoase in zone locuite (ursi), toate aceste situatii au impus avertizarea cetatenilor din zonele vizate, in timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populatia a fost informata de existenta pericolului imediat si a putut adopta masurile de autoprotectie.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizarii si alarmarii populatiei in situatii de urgenta, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotectiei in caz de urgenta majora.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta/desena zona in care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele retelelor de comunicatii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicatii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile si configurate corespunzator care se afla in acele zone.
Cand se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar in situatii majore de urgenta, in zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundatii amenintatoare, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.
Ce tipuri de telefoane receptioneaza mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista semnal GSM 2G/3G/4G. Nu conteaza daca aveti servicii de tip abonament sau prepay si nu se percep costuri sau taxe pentru receptionarea mesajelor RO-ALERT. In situatia in care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie sa aveti telefoane de tip smartphone pentru a receptiona mesajele de tip RO-ALERT.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri