Somajul tehnic apare in cazul in care contractul individual de munca este suspendat, la initiativa angajatorului, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, asa cum prevede Codul muncii.
Conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat “in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.
Pentru a interveni acest caz de suspendare, angajatorul ori are activitate redusa ori intrerupta temporar, aceasta intrerupere fiind generata in special de dificultatile economice.
Asadar, pe durata in care unitatea nu are materie prima pentru productie sau are surplus de produse pe stoc, sau intampina dificultati financiare, angajatorul dupa ce se consulta cu reprezentantii salariatilor sau cu sindicatul reprezentativ, poate intrerupe activitatea fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare cu plata unei indemnizatii de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii. Modalitatea in care salariatii urmeaza sa se afle la dispozitia angajatorului in cazul somajului tehnic nu este prevazuta de legiuitor ea se va putea stabili prin contractul colectiv de munca.
Pe durata somajului tehnic, salariatul va fi pontat in somaj tehnic. Pe durata somajului tehnic se plateste o indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata somajului tehnic contractul de munca se suspenda, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
Conform art. 40 alin. (2) lit. b) si e) din Codul muncii,
angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
…………………
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
In concluzie, in cazul in care unitatea nu-si mai poate desfasura activitatea din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariatii vor intra in somaj tehnic, in conditiile mai sus expuse pana la remedierea situatiei.
Explicatii oferite in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.