Starea de necesitate
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei si implicit raspunderea penala a faptuitorului sunt prevazute in Codul penal la art. 44-51.
Se pot ivi situatii in domeniul contraventiilor cand o fapta calificata astfel se comite ca atare dar, datorita unor situatii sau conditii, cauze, imprejurari, ea isi pierde caracterul contraventional si nu atrage raspunderea juridica pentru faptuitor, una din trasaturile esentiale ale acesteia lipsind (vinovatia, pericolul social sau prevederea si sanctionarea faptei intr-un act normativ).
Insusirea sintetica care exprima specificul acestor categorii de fapte ilicite in raport cu alte fapte antisociale este, de fapt, caracterul contraventional. O fapta concreta nu poate fi calificata drept contraventie fara acest caracter contraventional, iar fara contraventie nu poate exista nici raaspundere contraventionala.
Starea de necesitate
Persoana care comite o contraventie pentru a salva de la un pericol iminent si care nu poate fi inlaturat altfel viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia, un bun material al sau ori al altuia, precum si un interes public, se afla in stare de necesitate. Existand aceasta cauza care ii inlatura caracterul ilicit, savarsirea unei contraventii nu va fi pedepsita.
Exemplu
Avem drept exemplu urmatoarea situatie: un conducator auto, depaseste viteza legala in localitate, in timp ce transporta un accidentat grav, pe care il gasise pe strada, la cel mai apropiat spital. Depasirea vitezei legale in localitati constituie contraventie, dar, deoarece a savarsit fapta pentru a salva viata celui accidentat, conducatorul auto nu va fi sanctionat.
Pentru existenta acestei cauze sunt necesare urmatoarele conditii:
a) fapta sa fie comisa ca urmare a survenirii unui pericol neprevazut (boala, defectiune tehnica, cutremur, inundatii, incendii, accidente etc.). Deci este vorba de un pericol provocat de evenimente ce scapa controlului omenesc;
b) pericolul sa fie real si nu imaginar;
c) pericolul sa fie iminent (gata sa se produca);
d) acel pericol sa nu poata fi inlaturat altfel decat prin savarsirea unei contraventii;
e) fapta sa fie comisa numai in scopul de a salva valorile aratate;
f) prin contraventia comisa sa nu se produca, in mod constient, urmari mai grave decat daca nu se intervenea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<