Starea de necesitate
Cauzele care inlatura caracterul penal al faptei si implicit raspunderea penala a faptuitorului sunt prevazute in Codul penal la art. 44-51.
Se pot ivi situatii in domeniul contraventiilor cand o fapta calificata astfel se comite ca atare dar, datorita unor situatii sau conditii, cauze, imprejurari, ea isi pierde caracterul contraventional si nu atrage raspunderea juridica pentru faptuitor, una din trasaturile esentiale ale acesteia lipsind (vinovatia, pericolul social sau prevederea si sanctionarea faptei intr-un act normativ).
Insusirea sintetica care exprima specificul acestor categorii de fapte ilicite in raport cu alte fapte antisociale este, de fapt, caracterul contraventional. O fapta concreta nu poate fi calificata drept contraventie fara acest caracter contraventional, iar fara contraventie nu poate exista nici raaspundere contraventionala.
Starea de necesitate
Persoana care comite o contraventie pentru a salva de la un pericol iminent si care nu poate fi inlaturat altfel viata, integritatea corporala sau sanatatea sa, a altuia, un bun material al sau ori al altuia, precum si un interes public, se afla in stare de necesitate. Existand aceasta cauza care ii inlatura caracterul ilicit, savarsirea unei contraventii nu va fi pedepsita.
Exemplu
Avem drept exemplu urmatoarea situatie: un conducator auto, depaseste viteza legala in localitate, in timp ce transporta un accidentat grav, pe care il gasise pe strada, la cel mai apropiat spital. Depasirea vitezei legale in localitati constituie contraventie, dar, deoarece a savarsit fapta pentru a salva viata celui accidentat, conducatorul auto nu va fi sanctionat.
Pentru existenta acestei cauze sunt necesare urmatoarele conditii:
a) fapta sa fie comisa ca urmare a survenirii unui pericol neprevazut (boala, defectiune tehnica, cutremur, inundatii, incendii, accidente etc.). Deci este vorba de un pericol provocat de evenimente ce scapa controlului omenesc;
b) pericolul sa fie real si nu imaginar;
c) pericolul sa fie iminent (gata sa se produca);
d) acel pericol sa nu poata fi inlaturat altfel decat prin savarsirea unei contraventii;
e) fapta sa fie comisa numai in scopul de a salva valorile aratate;
f) prin contraventia comisa sa nu se produca, in mod constient, urmari mai grave decat daca nu se intervenea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<