Guvernul PSD intentiona sa transforme din nou neplata contributiilor sociale in infractiune, asa cum era valabil si in 2015. Din pacate pentru multi angajati din Romania, acest proiect a fost uitat.
In prezent, Codul fiscal stabileste ca neplata contributiilor sociale sau a CAS in 2019 se pedepseste cu amenda. Constituie contraventie:
Amenda pentru angajatorii care nu retin si/sau nu vireaza (la termen sau complet) CAS, CASS si CAM este intre 4.000 si 6.000 lei, daca se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari, sau de la 1.000 la 1.500 de lei, in cazul celorlalti angajatori, in contextul in care obligatiile nedeclarate sunt de maximum 50.000 de lei. Daca insa obligatiile sustrase de la plata sunt cuprinse intre 50.000 si 100.000 de lei inclusiv, amenzile sunt cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei, respectiv intre 4.000 si 6.000 lei, pentru micii angajatori.
Nota! Amenzile sunt si mai mari daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt mai mari de 100.000 lei: amenzi intre 25.000 si 27.000 lei pentru angajatorii mari si mijlocii, iar pentru ceilalti amenzile sunt situate intre 6.000 si 8.000 lei.
Proiectul prin care angajatorii riscau inchisoarea pentru ca isi lasau angajatii fara pensie a fost uitat si de MFP, si de Executiv.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
250 Modele Fise de Post
Un numar de 32 de impozite si contributii datorate bugetului intrau sub incidenta actului normativ, printre care se afla impozitul pe venitul din salarii si asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, impozitul pe veniturile din arenda, impozitul pe veniturile sub forma de dobanzi si dividende, impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc, contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor si contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
Potrivit notei de fundamentare care insotea documentul, proiectul de ordonanta avea in vedere cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurarilor sociale de stat si de responsabilizare a angajatorilor in ceea ce priveste plata la timp a contributiilor sociale obligatorii datorate atat de catre acestia, cat si de catre angajati.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri