Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea privind Statutul asistentului judecatorului, promulgata. Cine poate deveni asistent al judecatorului

Legea privind Statutul asistentului judecatorului, promulgata. Cine poate deveni asistent al judecatorului
UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind Statutul asistentului judecatorului.

Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea statutului asistentului judecatorului, a carui activitate reprezinta un sprijin pentru judecatori, contribuind la degrevarea activitatii acestora, prin indeplinirea oricaror atributii stabilite in conditiile legii de catre judecatori, si asigurand premisele pentru imbunatatirea eficientei si calitatii actului de justitie.

"Asistentul judecatorului este obligat ca, pe intreaga sa activitate, sa respecte independenta judecatorului, drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora. Asistentii judecatorului functioneaza la curtile de apel, la tribunale, precum si la tribunale specializate", prevede actul normativ.
 

Cine poate deveni asistent al judecatorului


Poate fi numita in functia de asistent al judecatorului persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
  • are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitatea deplina de exercitiu,
  • este licentiata in drept,
  • nu are antecedente penale,
  • cunoaste limba romana,
  • este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei,
  • se bucura de o buna reputatie,
  • are o vechime de cel putin trei ani in functiile de specialitate juridica.
Stagiul de formare initiala a asistentilor judecatorilor este de sase luni.

"Formarea initiala a asistentilor judecatorului se realizeaza in cadrul curtilor de apel in a caror circumscriptie au fost numiti cu sprijinul Institutului National al Magistraturii. Durata stagiului de formare initiala este de sase luni si consta in pregatire teoretica si practica realizata in conditiile stabilite prin Regulamentul aprobat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior a Magistraturii. Perioada in care o persoana a indeplinit functia de asistent al judecatorului se ia in considerare la calcularea vechimii necesare pentru participarea la concursul de admitere in Magistratura", se arata in lege.

USR si deputati de la Forta Dreptei au sesizat aceasta lege la CCR, insa sesizarea a fost respinsa. Pe 24 octombrie, Curtea Constitutionala a Romaniei preciza ca rolul asistentului judecatorului este acela de a-l sprijini pe judecator in realizarea competentelor sale, nu de a-l inlocui pe acesta.

"In esenta, Curtea a retinut ca rolul asistentului judecatorului este acela de a-l sprijini pe judecator in realizarea competentelor sale si nu de a-l inlocui pe acesta. Astfel, indiferent de sarcinile atribuite, asistentul lucreaza sub indrumarea judecatorului, fiind supervizat de catre acesta, judecatorului revenindu-i responsabilitatea deplina in luarea deciziei. Prin urmare, Curtea a constatat ca legea criticata respecta intru totul exigentele constitutionale ce decurg din dispozitiile art. 1 alin. (3) - (5), ale art. 21, ale art. 124 si art. 126 din Legea fundamentala, raportat si la prevederile art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale", arata CCR intr-un comunicat.
 

Extras din Legea privind Statutul asistentului judecatorului


"Art. 4. – (1) Recrutarea asistentilor judecatorului se face prin concurs organizat la nivelul curtilor de apel. Procedura de organizare si desfasurare a concursului se stabileste prin regulament aprobat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de asistent al judecatorului la instantele judecatoresti se aproba de catre Sectia pentru judecatori, la propunerea curtii de apel in a carei circumscriptie sunt aceste posturi.

(3) Numarul de posturi scoase la concurs se stabileste de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in functie de posturile vacante existente in cadrul instantelor judecatoresti.

Art. 5. – (1) Calendarul desfasurarii concursului, numarul de posturi vacante de asistent al judecatorului scoase la concurs, cu indicarea expresa a instantelor in cadrul carora exista aceste posturi, tematica si bibliografia pentru concurs, cuantumul taxei de inscriere, precum si locul sustinerii acestuia se publica pe pagina de internet a curtii de apel, cel mai tarziu cu 45 de zile inainte de data sustinerii probei scrise.

(2) Dosarele de inscriere se depun la sediul curtii de apel la nivelul careia se organizeaza concursul, in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului de concurs si trebuie sa cuprinda toate documentele din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de participare la concurs. Prin cererea de inscriere candidatii opteaza fie pentru posturile vacante scoase la concurs pentru curtea de apel, fie pentru posturile vacante scoase la concurs pentru un tribunal si instantele din circumscriptia acestuia.

(3) Pentru inscrierea la concurs, candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului. Taxa de inscriere la concurs se restituie in cazul unor situatii obiective de impiedicare a participarii la concurs intervenite inainte de sustinerea primei probe a concursului.

(...)
Art. 10. – (1) Concursul pentru numirea in functia de asistent al judecatorului consta in sustinerea urmatoarelor probe:
a) o proba practica eliminatorie de verificare a abilitatilor de operare pe calculator;
b) o proba scrisa eliminatorie de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice;
c) un interviu.

(2) Verificarea abilitatilor de operare pe calculator se face de catre comisia de examinare si se noteaza cu „admis” sau „respins”. Rezultatele se publica pe pagina de internet a curtii de apel. Candidatii declarati admisi la proba practica eliminatorie participa la sustinerea probei scrise de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice.

(3) Proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice consta in elaborarea unei lucrari la disciplinele drept civil, drept procesual civil, drept penal si drept procesual penal.

(4) Baremul de evaluare si notare la proba scrisa se publica pe pagina de internet a curtii de apel dupa incheierea probei. In termen de 24 de ore de la publicarea baremului candidatii pot formula contestatii la acesta, care se depun ori se transmit, prin fax sau e-mail, la curtea de apel. Contestatiile la barem se solutioneaza de comisia de solutionare a contestatiilor, in cel mult 48 de ore de la expirarea termenului de contestare. Solutia se motiveaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului pentru solutionarea contestatiilor. Baremul stabilit in urma solutionarii contestatiilor se publica pe pagina de internet a curtii de apel.

(5) Lucrarea se noteaza cu note de la 1 la 10, cu doua zecimale, fara rotunjire. Nota 1 se acorda atunci cand punctajul obtinut de candidat este mai mic sau egal cu aceasta nota.

Art. 11. – (1) Rezultatele probei scrise se publica pe pagina de internet a curtii de apel.

(2) Candidatii pot contesta notele obtinute la proba scrisa. Contestatia se depune ori se transmite, prin fax sau e-mail, la curtea de apel, in termen de 3 zile de la data publicarii rezultatelor.

(3) Contestatiile se solutioneaza in termen de 3 zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2).

(4) Nota acordata in urma solutionarii contestatiei este definitiva si nu poate fi mai mica decat nota contestata.

(5) Pentru a fi declarat admis, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota 7.

Art. 12. – (1) Candidatii declarati admisi la proba scrisa sustin un interviu in fata comisiei de examinare.

(2) In cadrul probei interviului, comisia evalueaza:
a) motivatia candidatului;
b) existenta aptitudinilor specifice functiei de asistent al judecatorului, fiind avute in vedere aptitudinea de comunicare clara si logica a ideilor, capacitatea de gandire critica, capacitatea de analiza, motivare si sinteza, capacitatea de relationare, intelegerea realitatii sociale, folosirea corecta a limbii romane;
c) elemente de etica specifice functiei.

(3) Membrii comisiei acorda, individual, punctaje pentru fiecare dintre criteriile prevazute la alin. (2), pe baza unei grile de evaluare elaborate de comisia de examinare care se publica pe pagina de internet a curtii de apel odata cu anuntul privind organizarea concursului.

(4) Aprecierea interviului se face de catre fiecare membru al comisiei cu note de la 1 la 10, cu doua zecimale fara rotunjire. Nota 1 se acorda atunci cand punctajul obtinut de candidat este mai mic sau egal cu aceasta nota. Nota acordata de fiecare membru al comisiei reprezinta suma punctajelor acordate pentru fiecare dintre criteriile prevazute la alin. (2).

(5) Nota obtinuta la aceasta proba reprezinta media aritmetica a notelor acordate de membrii comisiei.

(6) Sunt declarati admisi la aceasta proba candidatii care au obtinut nota minima 7.

(7) Rezultatele de la proba interviului sunt definitive si se publica pe pagina de internet a curtii de apel.

(8) Inregistrarea interviului prin mijloace tehnice audio este obligatorie.

Art. 13. – (1) Nota obtinuta la concurs este media aritmetica a notelor obtinute la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, teoretice si practice si la interviu.

(2) Candidatii sunt declarati admisi in ordinea descrescatoare a notei obtinute la concurs, in limita numarului de posturi scoase la concurs.

Art. 14. – (1) Candidatii declarati admisi la concurs sunt verificati sub aspectul indeplinirii conditiei de a fi apt din punct de vedere psihologic pentru exercitarea functiei.

(2) Testarea psihologica consta in sustinerea unui test scris si a unui interviu in fata psihologului din cadrul curtii de apel. Pentru motive obiective, testarea psihologica se poate realiza si de un alt psiholog desemnat de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui curtii de apel care organizeaza concursul, din randul psihologilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, curtilor de apel ori din Registrul unic al psihologilor cu drept de libera practica din Romania atestati in conditiile legii.

(3) Rezultatele testarii psihologice sunt concretizate intr-un raport, care cuprinde profilul psihologic al fiecarui candidat, precum si calificativul „admis” sau „respins”.

(4) In vederea publicarii rezultatelor testarii psihologice, fiecarui candidat ii va fi atribuit un cod. Calificativul acordat se aduce la cunostinta prin publicarea pe pagina de internet a curtii de apel.

(5) Candidatii nemultumiti de calificativul acordat pot formula, in termen de 24 de ore de la publicarea rezultatelor, contestatii, care se depun ori se transmit, prin fax sau e-mail, la curtea de apel.

(6) Contestatiile se solutioneaza de comisia de reexaminare psihologica, formata din 3 psihologi desemnati de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii din randul psihologilor prevazuti la alin. (2), altii decat cei care au examinat candidatii initial. Reexaminarea psihologica se realizeaza prin reevaluarea testului scris, aplicarea unui nou test scris si sustinerea unui nou interviu.

(7) Calificativul acordat de comisia de reexaminare psihologica este definitiv si se publica in conditiile alin. (4).

Art. 15. – (1) Candidatii care indeplinesc conditia de a fi apt din punct de vedere psihologic vor fi verificati sub aspectul indeplinirii conditiei bunei reputatii.

(2) Verificarile privind indeplinirea conditiei bunei reputatii se fac de comisia de organizare a concursului, cu respectarea legislatiei in vigoare referitoare la protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

(3) Regulamentul de organizare a concursului stabileste documentele pe care candidatii au obligatia de a le depune, in vederea verificarii indeplinirii conditiei bunei reputatii.

(4) Nu se bucura de o buna reputatie persoana care a fost sanctionata disciplinar in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii primei probe a concursului pentru fapte in raport de care numirea acesteia in functia de asistent al judecatorului nu ar fi conforma cu onoarea si probitatea specifice acestei functii sau ar aduce atingere prestigiului justitiei, avandu-se in vedere criteriile prevazute la alin. (5). Sanctiunile disciplinare pentru care a intervenit radierea nu sunt avute in vedere.

(5) La stabilirea bunei reputatii se au in vedere urmatoarele criterii:
a) gravitatea faptei, astfel cum rezulta din natura acesteia si din imprejurarile in care a fost savarsita, din forma si gradul de vinovatie, precum si din sanctiunea aplicata;
b) conduita persoanei inainte si dupa savarsirea faptei, care releva perseverenta in savarsirea unor fapte de natura celor prevazute la alin. (4), sanctionate ca atare.

(6) Candidatii care nu se bucura de o buna reputatie sunt declarati respinsi.

Art. 16. – (1) Pentru posturile de asistent al judecatorului ramase neocupate in urma aplicarii art. 14 si 15 pot opta, in termenul prevazut de calendarul concursului, candidatii care au obtinut nota minima 7 la interviu, in ordinea descrescatoare a notelor obtinute la concurs, calculatepotrivit art. 13 alin. (1). Dispozitiile art. 14 si 15 se aplica in mod corespunzator.

(2) Listele definitive ale candidatilor declarati admisi se publica pe pagina de internet a curtii de apel. (...)"
 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Legea privind Statutul asistentului judecatorului, promulgata. Cine poate deveni asistent al judecatorului":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016