La Camera Deputatilor a fost depusa o propunere legislativa privind statutul asistentului judecatorului, al carui rol a devenit tot mai important in multe dintre instantele judecatoresti in care activeaza.
Initiatorul proiectului de lege sustine ca degrevarea judecatorilor de unele sarcini consumatoare de timp prin indeplinirea lor de catre asistenti (activitati de verificare in cadrul unor proceduri prealabile; activitati de documentare, vizand atat legislatia interna si internationala, cat si jurisprudenta sau doctrina; prezentarea in sinteza a starii de fapt si de drept, inclusiv prin formalizarea unor fise de dosar extrem de utile in gestionarea cauzelor, etc) dar si sprijinul substantial acordat judecatorilor in redactarea proiectelor unor hotarari judecatoresti, au facut posibil ca munca judecatorilor sa devina, asa cum este firesc, una conceptuala, cu accent pe instrumentarea efectiva a cauzelor si pe deliberare.
Vezi AICI proiectul de lege pentru Statutul asistentului judecatorului
In acelasi timp, judecatorii au avut posibilitatea de a aloca resursele suplimentare de timp pentru unele cauze de o complexitate ridicata, fapt care constituie o premisa importanta atat pentru calitatea actului de justitie, cat si pentru infaptuirea acestuia intr-un termen rezonabil.
Toate aceste elevmente releva utilitatea institutiei asistentului judecatorului si necesitatea unui demers de generalizare a acesteia la nivelul instantelor judecatoresti, se mai arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Prin urmare, se impune un demers legislativ orientat pe urmatoarele directii:
1. Rolul si locul asistentului judecatorului
2. Selectia asistentilor judecatorului
3. Formarea initiala a asistentilor judecatorului si perioada de proba
4. Formarea profesionala continua si evaluarea periodica a asistentilor judecatorului
5. Suspendarea si eliberarea din functia de asistent al judecatorului
6. Drepturile si indatoririle asistentilor judecatorului
7. Raspunderea asistentilor judecatorului
"Precum s-a retinut si in Avizul Consultativ al Judecatorilor Europeni nr. 22 (2019), asistentul trebuie sa il sprijine pe judecator in realizarea competentelor sale si nu sa il inlocuiasca pe acesta. Indiferent de sarcinile atribuite, acesta trebuie si lucreze sub indrumarea judecatorului si sa fie supervizat de acesta, judecatorului revenindu-i responsabilitatea deplina in luarea deciziei", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Prin sprijinul acordat judecatorilor, asistentii sunt implicati in exercitiul atributiilor judiciare, astfel incat trebuie sa respecte cele mai inalte standarde profesionale si etice si sa contribuie astfel la increderea publicului in institutiile judiciare si, prin aceasta, la consolidarea independentei sistemului judiciar.
Totodata, potrivit aceluiasi Aviz, data fiind apropierea asistentilor de procesul judiciar de solutionare si deliberare, reglementarea statutului acestora trebuie sa ofere toate garantiile pentru asigurarea independentei judecatorului.
Toate aceste elemente de principiu referitoare la rolul asistentului judecatorului trebuie afirmate ca atare in cuprinsul actului normativ care va reglementa statutul acestuia.
Totodata, proiectul legislativ prevede ca responsabilitatea organizarii selectiei asistentilor judecatorului trebuie si revina puterii judecatoresti, nu celei executive. Procesul de selectie trebuie sa fie unul transparent, bazat pe criterii obiective, luand in considerare experienta, calificarile, cunostintele juridice, integritatea, abilitatile de comunicare si motivatia.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei.