Cifre incredibile legate de vaccinurile impotriva CODVID-19 cumparate de Romania. Am contractat doze de vaccin cat pentru de trei ori populatia vaccinabila, platim in total peste un miliard de euro pentru ele si am pierdut deja circa 17 milioane de euro pe vaccinuri expirate sau nefolosite.
Litertatea a publicat recent o serie de articole legate de vaccinurile achizitionate de Romania, precum si despre costurile legate de aceasta. Va invitam sa le citi
AICI si
AICI. Cifrele rezultate sunt naucitoare.
In contextul isteriei iscata de pandemia de COVID19, "Romania a contractat 79.713.749 de doze de vaccin administrabil in doua doze, 8.520.538 de doze de vaccin administrabil intr-o singura doza si inca 20.000 de doze de vaccinuri care nu sunt inca nici macar omologate", dupa cum spune Patrick Andre de Hillerin in Libertatea.
Romania cumpara vaccinuri anti-Covid pentru aproape de trei ori populatia tarii
Asadar, in total, tara noastra a ajuns la 88.234.287 de doze de vaccinuri omologate administrabile in doua doze. Practic, suficiente pentru a vaccina 48 de milioane de persoane. Cu alte cuvinte, am cumparat sau suntem obligati sa cumparam in continuare, conform contractelor, vaccinuri pentru aproape de trei ori populatia tarii, daca facem o prezumtie (si asa foarte optimista) ca am avea 16.000.000 de persoane vaccinabile impotriva COVID in tara.
Comunicarea oficiala a Guvernului o gasiti
AICI.
De ce am decis sa cumparam atatea vaccinuri? Nimeni nu stie si probabil ca nu va putea oferi vreun raspuns coerent. Explicatiile legate de "obligatiile" impuse de Comisia Europeana nu stau in picioare, pentru ca nu a existat o impunere care sa ajunga la un numar atat de mare de achizitii.
Cati bani a decontat sau urmeaza sa deconteze Romania pentru aceste achizitii de vaccin? Nici mai mult nici mai putin decat 1.236.837.607 euro. Dintre acestia, 447.030.083 de euro reprezinta valoarea vaccinurilor deja primite. S-au platit deja 291.958.081 de euro si 155.072.002 de euro trebuiau platiti pana la 30 martie. Restul, urmeaza.
Romania a donat sau a vandut doze de vaccin aproape jumatate cat a administrat
Ei bine, aici urmeaza partea cea mai interesant din punct de vedere financiar. 17 milioane de euro o reprezinta valoarea pierderilor, altfel spus a vaccinurilor expirate si nefolosite, pana la 30 martie 2022. Tinand cont ca mai avem de primit in 2022 si 2023 peste 46 de milioane de doze de vaccin este foarte clar ca aceste pierderi vor creste destul de mult.
Trebuie spus si faptul ca Romania a administrat populatiei sale, pana acum, 17 milioane de doze de vaccin, in timp ce 3.571.410 de doze au fost revandute altor state, iar 3.600.000 de doze au fost donate sau sunt in curs de donare. Asadar, am donat sau vandut aproape jumatate cat am folosit. Din pacate pentru statul roman, donatiile au fost insotite, de cele mai multe ori, si de plata transportului si a taxelor vamale aferente.
In concluzie, pandemia a fost si va fi extrem de costisitoare pentru tara noastra raportat exclusiv la ceea ce a insemnat vaccinare. Pentru ca daca adaugam si celelalte costuri deja se va ajunge la niste sume ametitoare.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<