Darea in plata reprezinta o modalitate de stingere a datoriilor. In randurile urmatoare vom stabili care sunt efectele darii in plata:
Efectele darii in plata
Efectul extinctiv
Principalul efect al darii in plata consta in stingerea obligatiei, intocmai ca si plata. Odata cu obligatia principala se sting si toate garantiile si accesoriile ei.
Cum textul de lege nu impune conditia echivalentei prestatiilor, ci face doar o trimitere la acordul creditorului in privinta executarii unei alte prestatii, apreciem ca: in cazul in care prestatia initiala a avut:
- o valoare mai mare decat prestatia executata- debitorul ar trebui sa plateasca diferenta, pentru ca in sens contrar, operatiunea ar putea fi calificata juridic ca o remitere de datorie, de exemplu si nu ca o dare in plata;
- o valoare mai mica decat prestatia executata- creditorul initial poate deveni debitor al debitorului sau pentru diferenta de valoare.
Efectul translativ
Cand darea in plata se realizeaza prin transferul unui drept de proprietate, darea in plata are si un efect translativ. In acest caz se aplica dispozitiile de la vanzare privind garantia de evictiune si vicii ascunse.
In cazul in care creditorul a fost evins, acesta are un drept de optiune intre:
- invocarea garantiei specifice vanzarii;
- solicitarea prestatiei initiale.
In acest ultim caz, creditorul conserva creanta sa (adica se desfiinteaza retroactiv efectul extinctiv de datorie), dar nu si garantiile acesteia. Astfel, cu privire la garantiile oferite de terti, conform art. 1492 alin. (2) teza a-II-a NCC, in ipoteza alegerii prestatiei initiale, „garantiile oferite de terti nu renasc”.
In aplicarea acestei reguli, sunt eliberati si fidejusorii debitorului. Dupa cum se stipuleaza la art. 2317 NCC „Atunci cand creditorul a primit de bunavoie un imobil sau un bun drept plata a datoriei principale, fideiusorul ramane liberat chiar si atunci cand creditorul este ulterior evins de acel bun.’’
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<