Darea in plata reprezinta o modalitate de stingere a datoriilor. In randurile urmatoare vom stabili care sunt efectele darii in plata:
Efectele darii in plata
Efectul extinctiv
Principalul efect al darii in plata consta in stingerea obligatiei, intocmai ca si plata. Odata cu obligatia principala se sting si toate garantiile si accesoriile ei.
Cum textul de lege nu impune conditia echivalentei prestatiilor, ci face doar o trimitere la acordul creditorului in privinta executarii unei alte prestatii, apreciem ca: in cazul in care prestatia initiala a avut:
- o valoare mai mare decat prestatia executata- debitorul ar trebui sa plateasca diferenta, pentru ca in sens contrar, operatiunea ar putea fi calificata juridic ca o remitere de datorie, de exemplu si nu ca o dare in plata;
- o valoare mai mica decat prestatia executata- creditorul initial poate deveni debitor al debitorului sau pentru diferenta de valoare.
Efectul translativ
Cand darea in plata se realizeaza prin transferul unui drept de proprietate, darea in plata are si un efect translativ. In acest caz se aplica dispozitiile de la vanzare privind garantia de evictiune si vicii ascunse.
In cazul in care creditorul a fost evins, acesta are un drept de optiune intre:
- invocarea garantiei specifice vanzarii;
- solicitarea prestatiei initiale.
In acest ultim caz, creditorul conserva creanta sa (adica se desfiinteaza retroactiv efectul extinctiv de datorie), dar nu si garantiile acesteia. Astfel, cu privire la garantiile oferite de terti, conform art. 1492 alin. (2) teza a-II-a NCC, in ipoteza alegerii prestatiei initiale, „garantiile oferite de terti nu renasc”.
In aplicarea acestei reguli, sunt eliberati si fidejusorii debitorului. Dupa cum se stipuleaza la art. 2317 NCC „Atunci cand creditorul a primit de bunavoie un imobil sau un bun drept plata a datoriei principale, fideiusorul ramane liberat chiar si atunci cand creditorul este ulterior evins de acel bun.’’
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<