Intrebare: Defunctul A este decedat din 1980.La data decesului nu era casatorit si a avut 1 fiu care a decedat in 1990. A impreuna cu fiul E au locuit in acelasi imobil dar nu s-a dezbatut succesiunea dupa nicunul dintre decedati. A defunctul din 1980 are un singur mostenitor in viata pe D care este verisor primar deci de gr.4. In prima varianta Fiul E nu a renuntat expres la succesiunea tatalui sau A deci este considerat acceptant tacit deoarece a locuit in casa. In aceasta situatie numai ajunge la mostenire verisorul D(al tatalui) fiind de gr.5 fata de succesorul postdecedat E. In a doua varianta cand A si fiul posdecedat E nu locuiesc in casa iar fiul E nu a renuntat expres poate notarul sa-l inlature de la succesiune cf art.700 cod civil pe considerentul ca nu a acceptat expres si astfel verisorul D al def. A sa ajunga la mostenire fiind de gr.4?
Raspuns: Din felul in care ati prezentat lucrurile rezulta ca ar exista un singur mostenitor, verisorul primar al defunctului A. Prin urmare este singura persoana interesata in dezbaterea succesiunii. In cazul in care fiul postdecedat E nu a dezbatut succesiunea, nu se poate presupune ca a renuntat la succesiune deoarece, conform art. 1112 din noul Cod civil, este prezumat ca a renuntat la mostenire succesibilul care, desi cunostea deschiderea mostenirii si calitatea lui de succesibil, ca urmare a citarii sale in conditiile legii, nu accepta mostenirea in termenul prevazut de art. 1103 Cod civil. La alin.2 al aceluiasi articol se mentioneaza ca prezumtia de renuntare opereaza numai daca citatia i-a fost comunicata succesibilului cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea termenului de optiune succesorala. Per a contrario daca nu i-a fost comunicata nicio citatie, nu se poate prezuma ca fiul postdecedat a renuntat la mostenire.
De asemenea, art. 1120 din Codul civil stipuleaza ca renuntarea la mostenire nu se presupune. Dispozitiile art. 700 din vechiul Cod civil nu mai sunt aplicabile. Insa, daca fiul postdecedat nu a dezbatut succesiunea, verisorul lui A poate solicita unui notar public deschiderea succesiunii defunctului A deoarece notarul public solicita de la Camera Notarilor Publici sa i se comunice daca a mai solicitat cineva deschiderea succesiunii si, in cazul in care raspunsul este negativ, atunci notarul va deschide succesiunea considerand ca nu exista piedici la dezbaterea acesteia. De asemenea conform art. 1103 din noul Cod civil termenul de optiune succesorala este de un an, astfel ca nerespectarea acestui termen consideram ca atrage decaderea. Problema se pune cu privire la acceptarea tacita si daca posesia unor bunuri ale defunctului A de catre fiul posdecedat E corespunde situatiilor de acceptare tacita a mostenirii conform art. 1110 Cod civil. Totusi, in cazul deschiderii succesiunii de catre verisorul defunctului A, singura problema ar fi martorul care este solicitat sa se prezinte la dezbaterea succesiunii, insa conform situatiei actuale acesta poate confirma ca defunctul A nu are alti mostenitori. Ar fi de preferat sa nu fie mentionat fiul postdecedat, caz in catre notarul poate refuza stabilirea calitatii de mostenitor pentru verisorul defunctului A, considerand ca trebuie mai intai stabilita decaderea fiului postdecedat din dreptul de optiune succesorala. Toate acestea sunt valabile daca nu exista mostenitori ai fiului posdecedat E.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<