Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta prin care salariile bugetarilor si angajarile la stat vor fi inghetate. Surse guvernamentale, citate de stirileprotv.ro, sustin ca ordonanta va fi adoptata in sedinta Guvernului din 24 aprilie, iar masura va ramane in vigoare pana la finalul anului.
Aceste inghetari de angajari si salarii la stat se vor aplica de la 1 mai, ordonanta de urgenta urmand sa fie pusa in dezbatere publica, inclusiv cu prevederile referitoare la limitele lunare pentru cheltuieli, precizeaza sursa citata. Guvernul vrea sa faca astfel economii de 10 miliarde de lei.
In sedinta de joi, premierul Nicolae Ciuca a declarat ca Executivul va identifica masurile fiscale pentru "a chibzui" mai bine cheltuielile, si a facut un apel la marii contribuabili sa-si plateasca datoriile catre stat, iar institutiile statului sa asigure colectarea acestor venituri.
"Ne dorim sa gestionam cheltuielile publice. Am luat decizia ca, la nivelul Guvernului, sigur o decizie pe care am discutat-o si in coalitie, sa identificam acele masuri fiscale prin care sa chibzuim mai bine cheltuielile, astfel incat sa ne asiguram ca la finalul anului ne incadram in limitele de deficit. Vreau sa dau cateva detalii. Toate aceste masuri au survenit din momentul in care, la finalul primului trimestru, am constatat ca exista un deficit in colectare, deficitul apartine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public catre marii contribuabili sa-si plateasca datoriile catre stat si, in acelasi timp, dau o sarcina institutiilor statului sa faca in asa fel incat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa asigure colectarea acestor venituri", a afirmat Ciuca, citat de
Agerpres.
El a mentionat ca a discutat cu ministrul Finantelor, cu sefii ANAF, cu marii contribuabili, aratand ca este nevoie de "o coordonare foarte buna intre institutii, dar, in acelasi timp, si de o coordonare si un dialog cu cei cu care lucreaza in mod nemijlocit".
"Este o problema a noastra, a Guvernului, pe care o rezolvam si am vrut, ca masura de siguranta, sa facem in asa fel incat prin aceste masuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil saptamana viitoare, dupa ce vom avea o decizie in coalitie, sa ne asiguram ca nu iesim din tinta de deficit", a explicat premierul.
Cu toate acestea, Nicolae Ciuca a subliniat ca nu sunt luate in calcul masuri de austeritate.
"As vrea sa inteleaga toata lumea ca aici nu vorbim de masuri de austeritate. Pentru ca am vazut in ultimii ani ca economia, nu numai economia romaneasca, ci orice economie nu se dezvolta si nu functioneaza in parametri normali pe masuri de austeritate. In schimb, pe masuri de cumpatare, cred ca se poate discuta in asa fel incat gestionarea banilor publici sa poata sa se faca intr-un mod cat mai eficient. As vrea sa spun din capul locului ca aceste masuri nu vor viza in niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investitiile si, de asemenea, nu vor fi introduse taxe si impozite noi", a indicat prim-ministrul.