Telemedicina va intra in curand oficial in vigoare, dupa ce Ministerul Sanatatii a formalizat propunerile care reglementeaza acest serviciu pentru ca Guvernul Romaniei sa le adopte. Odata cu publicarea in Monitorul Oficial, noutatile se vor aplica!
Proiectul de Ordin pregatit de Ministerul Sanatatii vine in completarea prevederilor OUG nr. 196/2020 si stabileste, in prima faza, ca pacientii vor trebui informati inca dinainte de a efectua o programare cu privire la urmatoarele aspecte: numele si calificarea profesionistilor care furnizeaza serviciile medicale, modalitatea de contact a medicului, tarifele pentru actul medical furnizat prin telemedicina, detalii referitoare la serviciul de suport tehnic si modul de conectare, limitele serviciilor de telemedicina si posibilitatea medicului si pacientului de a transforma oricand serviciul intr-unul clasic, in cabinet.
Informatiile mentionate trebuie sa fie publicate online (site/aplicatie), pe platforma construita pentru furnizarea tuturor serviciile aferente telemedicinei. Pe scurt, pacientul va trebui informat in prealabil despre tot ce presupune telemedicina si, mai important, sa stie la ce sa se astepte cu privire la costuri.
Privind platile, e important a se retine ca pacientul va trebui expres anuntat de tarifele practicate inainte de initierea oricarui serviciu.
In al doilea rand, un aspect important care va fi reglementat prin normele de telemedicina se refera la dreptul pacientului de a refuza interactiunea prin telemedicina. Prevederea expresa a acestui drept este extrem de importanta, mai ales in conditiile actuale in care ar putea exista tendinta de presare a unui pacient sa nu se duca fizic la medic. Iar, daca aceasta prevedere nu era introdusa, exista riscul ca, odata cu reglementarea telemedicinei, unor pacienti sa le fie refuzat dreptul de a se duce fizic la medic, fiind nevoiti sa recurga la telemedicina.
Daca nu ar exista dreptul expres al pacientului prin care sa refuze telemedicina, medicii ar putea sa argumenteze ca, in situatii de criza, actul medical nu poate fi acordat altcumva decat de la distanta. Cu alte cuvinte, resursele de care dispune societatea, la acel moment, ar permite doar acordarea serviciilor medicale prin telemedicina.
Art. 7 din Anexa nr. 2 precizeaza, totodata, ca Serviciile de telemedicina pot fi acordate:
- prin transmiterea imediata a informatiilor intre profesionisti din domeniul sanatatii si pacient, in timp real, cand acestia sunt prezenti simultan, dar la distanta, prin intermediul unui mijloc de comunicare la distanta, platforma, aplicatie sau website si/sau alte echipamente de tip smartphone sau echipamente de videoconferinta;
- prin schimbul de date medicale preinregistrate, fara a fi necesara prezenta profesionistilor din domeniul sanatatii si a pacientului, in acelasi timp. In aceasta situatie, profesionistul in domeniul sanatatii sau pacientul, obtine si stocheaza datele clinice si de sanatate necesare si apoi le transfera la alt profesionist din domeniul sanatatii pentru o analiza ulterioara in vederea interpretarii datelor transmise, stabilirii unui diagnostic si / sau tratamentului. Transmiterea datelor clinice si de sanatate se poate face sub forma de date, imagini digitale, audio, video clipuri, inregistrari sau aplicatii web.
Telemedicina. Specializarile care pot oferi consultanta online
Conform art. 2 din Anexa nr. 1 a Hotararii pentru aprobarea normelor metodologice de punere in aplicare a prevederilor art. I, punctul 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 196/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pot fi acordate servicii medicale prin telemedicina in urmatoarele specialitati:
- Anatomie patologica;
- Alergologie si imunologie clinica;
- Boli infectioase;
- Cardiologie;
- Cardiologie pediatrica;
- Chirurgie cardiovasculara;
- Chirurgie generala;
- Chirurgie orala si maxilo-faciala;
- Chirurgie pediatrica;
- Chirurgie plastica-microchirurgie reconstructiva;
- Chirurgie toracica;
- Chirurgie vasculara;
- Dermatovenerologie;
- Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice;
- Endocrinologie;
- Gastroenterologie;
- Gastroenterologie pediatrica;
- Genetica medicala;
- Geriatrie si gerontologie;
- Hematologie;
- Hematologie pediatrica;
- Medicina de familie;
- Medicina interna;
- Medicina de laborator;
- Medicina muncii;
- Nefrologie;
- Nefrologie pediatrica;
- Neonatologie;
- Neurologie;
- Neurochirurgie;
- Neurologie pediatrica;
- Obstetrica-ginecologie;
- Oftalmologie;
- Oncologie medicala;
- Oncologie pediatrica;
- Ortopedie pediatrica;
- Ortopedie si traumatologie;
- Otorinolaringologie;
- Pediatrie;
- Pneumologie;
- Pneumologie pediatrica;
- Psihiatrie;
- Psihiatrie pediatrica;
- Radiologie imagistica medicala;
- Radioterapie;
- Recuperare, medicina fizica si balneologie;
- Reumatologie;
- Urologie;Servicii de sanatate conexe actului medical furnizate de psihologi.
Serviciile medicale oferite de cei specializati in domeniile de mai sus pot fi furnizate de catre profesionisti in domeniul sanatatii, din unitati sanitare care pot furniza serviciile medicale si in format traditional, fata in fata, in cabinet si care au autorizatie sanitara de functionare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<