Romania are un record nou national de infectari cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Au fost inregistrate 4848 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. Un medic spune ca ar "trebui inchis totul acum", daca vrem o sansa la o viata normala din nou.
"Pana astazi, 21 octombrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 191.102 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
137.835 de pacienti au fost declarati vindecati.
In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 4.848 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv", a anuntat Ministerul Afacerilor Interne pe pagina oficiala de Facebook.
In plus, distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestarii pacientilor care erau deja pozitivi, 773 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Virgil Musta, medic: Ar trebui inchis totul acum
Virgil Musta, medic in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Timisoara, spune ca ar trebui inchis totul acum, daca ne dorim sa revenim la normal.
Intrebat ce ar trebui sa faca autoritatile din Romania, avand in vedere cresterea cazurilor de infectii cu virusul SARS CoV-2, medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes” din Timisoara, a declarat pentru News.ro ca este necesar un nou blocaj de doua-trei saptamani.
”Ar trebui impuse niste reguli mai stricte si avut mare grija sa se implementeze. Degeaba e interzis sa ne adunam in numar mare, cand chefurile continua. Daca nu esti ferm... Si poate gandit foarte bine... Ideal, poate ar fi bine sa blochezi totul doua - trei saptamani, dar din pacate este an electoral. Trei saptamani, daca s-ar bloca, ar fi o masura buna, dar nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectata”, a declarat medicul Virgil Musta.
Intrebat, de asemenea, daca putem vorbi de o scapare de sub control a pandemiei de coronavirus, Musta a declarat ca acest comportament de nerespectare a masurilor de protectie a dus la explozia de cazuri.
”Putem vorbi, este intr-o progresie geometrica. Asa se intampla si in strainatate si e mai greu de respectat. Daca respectam acum trei luni, nu eram aici. Nerespectand, incetul cu incetul ne contaminam. Acest comportament a dus la explozia de cazuri care va fi greu de stopat. Este rau ca nu mai avem timp. In sensul presiunii asupra sistemului de sanatate. Una era sa se intample cand spitalul era gol, alta e cand spitalul e plin. Acum va trebui sa alegem intre ce putem salva si ce nu putem salva. Sa zicem ca sunt persoane care vin cu forme medii si usoare, acum ii trimitem acasa si speram sa nu evolueze sever”, a declarat Musta.
Medicul timisorean a mai declarat ca lucreaza la un proiect de monitorizare a pacientilor prin serviciul de telemedicina.
Recomandari noi de la OMS. Cazurile de contact, imediat puse in carantina
”Daca mi-as putea pune o dorinta magica pentru a imbunatati un lucru pe care ar trebui sa-l imbunatatim cu adevarat, aceasta ar fi sa ma asigur ca fiecare persoana care s-a aflat in contact cu un caz confirmat de covid-19 este pusa in carantina pe perioada necesara, pentru a intrerupe lantul transmiterii”, a declarat luni la Geneva, in conferinta sa de presa bisaptamanala Michael Ryan.
”Eu nu cred ca acest lucru se intampla sau ca este facut in mod sistematic”, iar acesta ”unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanturi atat de mari”, a subliniat el.
Urmarirea cazurilor de contact este deficitara in numeroase tari din Europa, iar cazurile dovedite de covid-19 au ”explodat” literalmente pe Batranul Continent in ultimele doua saptamani, obligand autoritatile sa reia o serie de masuri mai mult sau mai putin coercitive in vederea indiguirii pandemiei.
”Aproape jumatate dintre membrii regiunii europene a OMS (48 de state) au inregistrat o crestere cu 50% a numarului infectiilor saptamana trecuta”, a insistat Michael Ryan.
Ceea ce-l ingrijoreaza pe dr. Ryan este ca numarul spitalizarilor si deceselor incepe ”sa imite” aceasta tendinta, chiar daca a subliniat ca OMS este intrigata si ancheteaza cu privire la posibilitatea ca oamenii afectati ”sa aiba doze mai slabe de expunere” si sa fie, astfel, in general, mai putin atinse grav.
Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS si-a exprimat la randul sau uimirea fata de faptul ca ”conceptul de cluster (al infectiei la adunari) nu este retinut”, in pofida faptului ca ”este una dintre marcile coronavirusului”.
In Europa, invers fata de Asia - unde eforturile de urmarire si de plasare in carantina au fost mentinute -, perioadele de carantina din primavara au fost urmate, in multe cazuri, de o relaxare, atat a autoritatilor, cat si a oamenilor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<