USR-Plus si PNL au semnat un proiect comun prin care se o introduce o lege a arborilor remarcabili, adica nu vor mai putea fi taiati si vor intra in conservare.
Ideea alesilor nu reprezinta o premiera. Astfel de prevederi au existat in SUA inca de la inceputul anilor 1800, iar la nivel european legislatia face referire la arborii remarcabili ca fiind acei copaci batrani (Republica Portugheza), veterani (Republica Federala Germana), antici (Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord), arbori cu o importanta desemnata (Regatul Spaniol), arbori de interes biologic (Belgia) sau arbori habitat (Georgia).
Parlamentarii spun ca o lege a arborilor remarcabili reprezinta o urgenta nationala si, conform acestora, se justifica din urmatoarele motive:
- numarul arborilor batrani este in declin in toate regiunile Romaniei si in toate tipurile de ecosisteme;
- in acest moment nu exista o evidenta asupra distributiei si statutului lor, cu toate ca initiative regionale si locale de inventariere exista.
Proiectul de lege a arborilor remarcabili va institui un mecanism de evidenta si de protectie a acestor arbori. Actualmente, conform celui mai recent studiu efectuat pe teritoriul national, pot fi identificati aproximativ 5.000 de arbori care ar beneficia de acest statut.
Conform literaturii de specialitate, arborii remarcabili se identifica prin grosime si batranete, acestia fiind definiti pe baza circumferintei, luand in considerare, de asemenea, specia (taxonul) si regiunea biogeografica. Protectia instituita prin aceasta initiative vizeaza o aplicare la nivel national intrucat arborii remarcabili se regasesc pe intregul teritoriu, de la orase la pasuni, chiar in parcuri sau santiere vechi si paduri. Protectia conferita prin legea propusa faciliteaza integrarea acestor arbori in strategiile de planificare teritoriala, silvice, agrare, peisagistice si de conservare a naturii, asigurand un management eficient al intregului domeniu.
"Oriunde s-ar afla ei, arborii au valori socio-culturale, istorice sau ecologice, intrucat constituie structuri de baza in ecosisteme, oferind un habitat pentru numeroase organisme. In cadrul strategiei Europene pentru biodiversitate, Comisia Europeana reitereaza faptul ca arborii reprezinta un element semnificativ al culturii si al monumentelor europene", spun initiatorii.
Arborii remarcabili si amenzile
Conform prevederilor proiectului, prin arbori remarcabili se intelege arborii din fondul forestier national sau din afara acestuia, inclusiv din intravilanul localitatilor, care indeplinesc cel putin una dintre urmatoarele caracteristici:
- o circumferinta minima a trunchiului, masurata la 130 cm de sol, conform Anexei nr. 1;
- varsta din amenajamentul silvic este de minim 150 de ani;
- prezinta o valoare cultural-istorica pentru zona si comunitate, fiind legat de un eveniment istoric sau de o personalitate, de o intamplare istorica sau de o legenda.
Taierea acestor arbori remarcabili va fi permisa numai cand:
- arborele remarcabil este complet uscat, cu exceptia cazurilor in care extragerea lemnului mort este interzisa;
- arborele remarcabil este dezradacinat din cauze naturale, cu exceptia cazurilor in care extragerea arborilor doborati este interzisa;
- arborele remarcabil pune in pericol siguranta oamenilor si nu exista alta modalitate de a reduce acest risc, in urma imei evaluari facute de catre autoritatea responsabila.
Legea arborilor remarcabili stabileste amenzi de la 5.000 la 25.000 de lei si acestea vor fi aplicate de personalul cu atributii de control in domeniul silvic.
Desi semnatarii sustin ca legea arborilor remarcabili este o necesitate imediata, procedura de urgenta nu a fost solicitata. Senatul este prima camera sesizata, urmand ca deputatii sa aiba votul decizional.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<