Monitorul Oficial va fi gratuit, avand in vedere ca legea a fost promulgata de presedintele Romaniei. Partea I si Partea a II-a vor fi disponibile in mod gratuit si liber, permanent, prin intermediul serviciului e-Monitor.
"Regia Autonoma "Monitorul Oficial" editeaza Monitorul Oficial al Romaniei atat in format tiparit, cat si in format electronic. Formatul tiparit este pus la dispozitia tuturor utilizatorilor contra cost. Formatul electronic al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea I si a II-a, este disponibil in mod gratuit si liber, permanent.
Formatul electronic gratuit si liber este de document portabil, fara filigran sau inscriptii suplimentare formatului tiparit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor in aceeasi zi cu publicarea, inclusiv pentru cautare, salvare, distribuire si imprimare", prevede textul legii.
Monitorul Oficial (e-Monitor) va fi complet gratuit de indata ce actul va aparea impreuna cu Decretul sefului statului in Monitorul Oficial.
INFORMATII ANTERIOARE,
publicate pe 3.3.2021
UPDATE 3.3.2021 - Camera Deputatilor, for decizional, a hotarat ca Monitorul Oficial va fi gratuit si accesibil oricui pentru salvare, distribuire si imprimare.
Proiectul de lege mai trebuie acum promulgat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Ministrul Economiei, deputatul USR PLUS Claudiu Nasui, initiator al proiectului, a spus ca aceasta lege este o "dovada de normalitate", mentionand ca spera ca mai multe dintre institutiile statului sa mearga in directia "datelor deschise, a transparentizarii".
Dupa aparitia proiectului de lege in Monitorul Oficial, Partea I si Partea a II-a vor putea fi accesate gratuit si liber permanent!
Informatii initiale,
publicate pe 16.02.2020
Monitorul Oficial in varianta e-Monitor va fi gratuit, daca un proiect de lege in acest sens va fi aprobat de Parlamentul Romaniei.
In momentul de fata Monitorul Oficial este publicat in varianta electronica (e-Monitor) doar pentru citire. Accesul utilizatorilor este limitat printr-o aplicatie web care blocheaza orice fel de tentativa de a salva un anumit document, cu toate ca acum mai bine de un deceniu in urma s-a incercat transformarea acestuia intr-un serviciu online gratuit care sa poata fi accesat de orice persoana interesata.
"Accesul cetatenilor la Partile I si II din Monitorul Oficial (actele normative si stenogramele sedintelor legislativului) trebuie sa fie liber si neingradit. Transparenta si accesul liber la informatii nu inseamna simplul acces la o imagine a unei pagini scanate pe o aplicatie web, ci inclusiv posibilitatea de a realiza cautari rapide automatizate si alte operatiuni normale", sustin initiatorii proiectul de lege care ar urma sa transforme e-Monitor din radacini.
Regia Autonoma Monitorul Oficial, arata parlamentarii, este o intreprindere profitabila pentru ca beneficiaza de monopol. In plus, prin lege ii este garantat un anumit nivel de venituri prin obligarea institutiilor publice si a persoanelor private la platirea unor tarife fixe. Pe langa aceste surse de venit, Monitorul Oficial mai obtine fonduri si din activitatea editoriala.
In ciuda acestor realitati, atat guvernele care au fost investite de-a lungul anilor, cat si Regia in sine s-au opus oricaror modificari ce ar fi permis accesul neingradit la informatiile cu privire la activitatea Parlamentului si al institutiilor din subordinea Executivului. S-au evidentiat de fiecare data urmatoarele:
Asa s-a ajuns ca cetatenii romani sa obtina acces limitat doar la Partile I si II ale Monitorului Oficial, intrucat exista in continuare opozitie pentru liberalizarea completa a accesului la informatii.
Initiatorii legii subliniaza ca Monitorul Oficial a fost degrevat de cheltuiala publicarii actelor normative prin faptul ca emitentii platesc pentru a-si publica documentele in jurnalul tarii. Practic, platitorii de taxe sustin activitatea Monitorului Oficial, dar nu beneficiaza de niciun avantaj.
Suplimentar, in 2017 tarifele de publicare au fost majorate pentru ca s-a constatat scaderea veniturilor din abonamente.
Chiar si CCR s-a pronuntat asupra acestei chestiuni aratand in Decizia nr. 80/2014 ca "avantajul accesarii permanente, din orice locatie, in mod gratuit a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei creeaza premisele valorizarii dreptului persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public, prevazut de art. 31 din
Constitutie. Astfel, pe aceasta cale se indeplineste si cerinta accesibilitatii actelor normative, calitate impusa si de reglementarile internationale in materia drepturilor si libertatilor fundamentale".
Parlamentarii vor sa modifice acum art. 18 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei, dupa cum urmeaza: "Regia Autonoma <> editeaza Monitorul Oficial al Romaniei atat in format tiparit, cat si in format electronic. Formatul tiparit este pus la dispozitia tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea I si Partea a Il-a, in mod gratuit si liber, permanent. Formatul electronic gratuit si liber este de document portabil, fara filigran sau inscriptii suplimentare formatului tiparit, accesibil pentru citire, cautare, salvare, distribuire si imprimare de catre orice utilizatori".
In prezent, art. 18 din Legea nr. 202/1998 prevede urmatoarele: "Regia Autonoma „Monitorul Oficial“ editeaza Monitorul Oficial al Romaniei atat in format tiparit, cat si in format electronic. Formatul tiparit este pus la dispozitia tuturor utilizatorilor contra cost, iar formatul electronic al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea I si Partea a II-a, in mod gratuit, permanent, in varianta pentru citire".
Modificarea a fost gandita de deputatul USR Claudiu Nasui si deputatul PSD Andrei Pop. Celor doi alesi s-au alaturat mai multe parlamentari USR si PSD.
Proiectul de lege a fost introdus pentru dezbatere la Senat, asadar Camera Deputatilor va avea votul decizional in aceasta chestiune.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Punctul de vedere al Guvernului inca nu a fost cerut.
Prevederea de mai sus nu se afla inca in vigoare, intrucat trebuie votata de senatori, de deputati, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Urmarim evolutia
initiativei si revenim cu actualizari.