Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca intrarea in vigoare a noilor coduri penal si de procedura penala reprezinta un succes, chiar daca Politia nu are inca bratarile pentru a-i urmari prin satelit pe cei arestati la domiciliu.
"Ca sef al statului, am avut retineri poate, poate putina neincredere legat de pregatirea sistemului pentru intrarea in vigoare a noilor coduri penale: Codul de procedura si Codul penal. Iata, si dumneavoastra, avocatii, si judecatorii si procurorii ati demonstrat ca ati avut capacitatea sa va pregatiti pentru acest moment", a spus presedintele, la Congresul Avocatilor 2014, citat de Agerpres.
Mai mult, seful statului a declarat ca Justitia din Romania se modernizeaza si se apropie de realitatile democratice. De asemenea, Traian Basescu a subliniat ca niciun sistem de justitie nu este perfect si nu poate sa functioneze fara existenta riscului de roare.
"Este aici presedintele CSM si stie ce ingrijorari aveam in ultima sedinta a Consiliului inainte de intrarea in vigoare a codurilor, cand intrebam: 'Suntem pregatiti? Judecatorii, procurorii stiu ce este de facut?' Raspunsul a fost: 'Domnule presedinte, nu o sa fim niciodata 100% pregatiti, dar, daca nu le dam drumul, tot acolo o sa fim si peste un an'. Iata ca au avut dreptate si intrarea in vigoare a noilor coduri a fost, spun eu, un succes, chiar daca Politia nu are inca bratarile sa-i urmareasca prin satelit pe cei arestati la domiciliu. Dar, am avut faze spectaculoase cu arestari la domiciliu in care oamenii muncesc pur si simplu pe langa casa. Orice femeie s-ar bucura sa aiba barbatul mai mult acasa la treaba in curte", a afirmat seful statului.
Nu in ultimul rand, Traian Basescu a mai subliniat ca exista inca numeroase lucruri care trebuie asezate in Justitie, insa trebuie remarcate si progresele efectuate fata de anul 2000, noteaza Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<