Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la un dejun de lucru cu ambasadorii Statelor Membre ale Uniunii Europene, organizat de Excelenta Sa Leo D`AES, ambasadorul Belgiei la Bucuresti, ca sunt in pregatire 7 proiecte de lege pentru implementarea noilor coduri
Programul legislativ al Ministerului Justitiei cuprinde, printre altele, 7 proiecte de lege care pregatesc si acompaniaza implementarea noilor coduri. Este vorba de proiectul legii privind aplicarea codului civil (trimis deja in Parlament), proiectul legii privind aplicarea codului penal (trimis deja in Parlament), proiectul legii privind aplicarea codului de procedura penala, proiectul legii privind aplicarea codului de procedura civila, proiectul legii privind executarea pedepselor privative de libertate, proiectul legii privind executarea pedepselor neprivative de libertate, proiectul legii privind autoritatea nationala pentru probatiune. La acestea se adauga proiectul legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor („mica reforma”).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Realizarea programului legislativ al ministerului implica o majoritate solida in Parlament care sa sprijine adoptarea legilor. Ministerul va continua sa se implice in discutii directe cu grupurile parlamentare pentru a construi aceasta majoritate ad-hoc, dupa modelul realizat la Senat cu ocazia „legii ANI”. Ideal ar fi ca toate partidele parlamentare sa subscrie o agenda pentru justitie, pe care sa o plaseze in afara confruntarilor politice parlamentare sau electorale.
Pe de alta parte, daca la cele 8 noi legi care urmeaza sa fie dezbatute si adoptate adaugam si cele 4 noi coduri, constatam ca in urmatorii doi ani trebuie sa implementam 12 legi esentiale pentru sistemul judiciar. Aceasta reforma consistenta nu se poate realiza fara pregatirea temeinica a sistemului judiciar. Aceasta inseamna ca in urmatorii doi ani Executivul si Puterea Judecatoreasca, magistratii si personalul auxiliar trebuie sa faca un efort comun convergent pentru reforma. Concret, aceasta inseamna finantarea Strategiei pentru dezvoltarea Justitiei de catre Executiv, si asimilarea continutului normativ al codurilor de catre magistrati si personalul auxiliar. Este important ca toate institutiile si asociatiile relevante in sistemul judiciar sa se implice in efortul de asimilare a continutului normativ al noilor legi fundamentale pentru Justitie", a explicatCatalin Predoiu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE