In data de 06.02.2012, prin hotararea irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Justitiei a fost obligat sa comunice Centrului de Resurse Juridice (CRJ) urmatoarele informatii:
1. „Care sunt persoanele care au elaborat acest proiect de lege (proiectul de act normativ privind ANI, proiect adoptat de Guvern in procedura de urgenta in data de 26.04.2010)?
2. Care sunt persoanele/institutiile consultate la elaborarea acestui proiect de lege?
3. Cum a fost respectat principiul transparentei decizionale reglementat de Lg.52/2003, cu privire la proiectul de lege privind ANI?
4. Cum a fost consultata societatea civila in cazul proiectului de lege privind ANI?
5. Sa ne comunicati in copie xerox intreaga documentatie avuta in vedere la elaborarea acestui proiect privind ANI, precum si proiectul de lege supus spre aprobare Guvernului Romaniei”.
Initial, Tribunalul Bucuresti admisese cererea Centrului de Resurse Juridice numai pentru punctele 3, 4, 5, mentionate mai sus, motivand ca celelalte informatii nu ar avea caracter public. Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Centrul de Resurse Juridice si a respins recursul formulat de Ministerul Justitiei.
Atat Tribunalul Bucuresti cat si Curtea de Apel au respins solicitarea de informatii formulata la punctul sapte, cu urmatorul text: „Daca considerati utila existenta principiului transparentei decizionale in administratia publica in legislatia romaneasca, sau considerati ca Lg.52/2003 a cazut in desuetudine?”
Ambele instante au apreciat ca aceasta este o solicitare care ar excede Lg.544/2001 privind accesul la informatii publice.
Pe aceasta cale solicitam Ministerului Justitiei sa ne comunice informatiile la care a fost obligat de instante.
De asemenea, solicitam ministerului sa dea dovada de buna credinta si sa precizeze in mod public daca Lg. 52/2003 mai este in vigoare sau a cazut in desuetudine, avand in vedere ca reprezentantii acestui minister au afirmat in cadrul litigiului prezentat mai sus ca este suficienta pentru respectarea principiului transparentei decizionale procedura parlamantara de adoptare a actelor normative, care este o procedura publica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<