In data de 06.02.2012, prin hotararea irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Justitiei a fost obligat sa comunice Centrului de Resurse Juridice (CRJ) urmatoarele informatii:
1. „Care sunt persoanele care au elaborat acest proiect de lege (proiectul de act normativ privind ANI, proiect adoptat de Guvern in procedura de urgenta in data de 26.04.2010)?
2. Care sunt persoanele/institutiile consultate la elaborarea acestui proiect de lege?
3. Cum a fost respectat principiul transparentei decizionale reglementat de Lg.52/2003, cu privire la proiectul de lege privind ANI?
4. Cum a fost consultata societatea civila in cazul proiectului de lege privind ANI?
5. Sa ne comunicati in copie xerox intreaga documentatie avuta in vedere la elaborarea acestui proiect privind ANI, precum si proiectul de lege supus spre aprobare Guvernului Romaniei”.
Initial, Tribunalul Bucuresti admisese cererea Centrului de Resurse Juridice numai pentru punctele 3, 4, 5, mentionate mai sus, motivand ca celelalte informatii nu ar avea caracter public. Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Centrul de Resurse Juridice si a respins recursul formulat de Ministerul Justitiei.
Atat Tribunalul Bucuresti cat si Curtea de Apel au respins solicitarea de informatii formulata la punctul sapte, cu urmatorul text: „Daca considerati utila existenta principiului transparentei decizionale in administratia publica in legislatia romaneasca, sau considerati ca Lg.52/2003 a cazut in desuetudine?”
Ambele instante au apreciat ca aceasta este o solicitare care ar excede Lg.544/2001 privind accesul la informatii publice.
Pe aceasta cale solicitam Ministerului Justitiei sa ne comunice informatiile la care a fost obligat de instante.
De asemenea, solicitam ministerului sa dea dovada de buna credinta si sa precizeze in mod public daca Lg. 52/2003 mai este in vigoare sau a cazut in desuetudine, avand in vedere ca reprezentantii acestui minister au afirmat in cadrul litigiului prezentat mai sus ca este suficienta pentru respectarea principiului transparentei decizionale procedura parlamantara de adoptare a actelor normative, care este o procedura publica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul organizarii unui teambuilding in strainatate in spatiul extracomunitar, care cuprinde si zile lucratoare si zile nelucratoare si se suporta de catre angajator transportul, cazarea si masa pe intreaga perioada, trebuie acordata diurna, ca in cazul celorlalte deplasari in interes de serviciu?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In calitate de angajator avem urmatoarea situatie cu privire la modalitatea de calcul al stagiului de cotizare pentru concediu medical aferent lunii Octombrie 2024. Salariat al societatii din 19.03.2024 - la o prima vedere spunem ca indeplineste stagiul minim de cotizare pe ultimele 6 luni, mai exact Aprilie - Septembrie 2024 Particularitate: Contractul individual de munca a fost suspendat in baza art. 52, al.3 din Codul muncii ca urmare a reducerii programului de munca de la 5 zile pe saptamana...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat in cadrul echipei achizitii, cod COR referent achizitii este numit prin fisa postului Responsabil cu activitati nucleare. Pentru acest lucru participa periodic la cursuri. Activitatea lui efectiva este activitate de birou. Care ar fi riscurile la care s ar putea expune ca si persoana fizica? Daca la un eventual control angajatorul ar fi amendat pentru anumite nereguli, credeti ca ar putea suporta ceva consecinte si persoana respectiva? Daca da, care ar fi acestea? Daca sa zicem ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<