Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Transparenta la Ministerul Justitiei


In data de 06.02.2012, prin hotararea irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Justitiei a fost obligat sa comunice Centrului de Resurse Juridice (CRJ) urmatoarele informatii:

1. „Care sunt persoanele care au elaborat acest proiect de lege (proiectul de act normativ privind ANI, proiect adoptat de Guvern in procedura de urgenta in data de 26.04.2010)?
2. Care sunt persoanele/institutiile consultate la elaborarea acestui proiect de lege?
3. Cum a fost respectat principiul transparentei decizionale reglementat de Lg.52/2003, cu privire la proiectul de lege privind ANI?
4. Cum a fost consultata societatea civila in cazul proiectului de lege privind ANI?
5. Sa ne comunicati in copie xerox intreaga documentatie avuta in vedere la elaborarea acestui proiect privind ANI, precum si proiectul de lege supus spre aprobare Guvernului Romaniei”.

Initial, Tribunalul Bucuresti admisese cererea Centrului de Resurse Juridice numai pentru punctele 3, 4, 5, mentionate mai sus, motivand ca celelalte informatii nu ar avea caracter public. Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Centrul de Resurse Juridice si a respins recursul formulat de Ministerul Justitiei.
Atat Tribunalul Bucuresti cat si Curtea de Apel au respins solicitarea de informatii formulata la punctul sapte, cu urmatorul text: „Daca considerati utila existenta principiului transparentei decizionale in administratia publica in legislatia romaneasca, sau considerati ca Lg.52/2003 a cazut in desuetudine?”
Ambele instante au apreciat ca aceasta este o solicitare care ar excede Lg.544/2001 privind accesul la informatii publice.

Pe aceasta cale solicitam Ministerului Justitiei sa ne comunice informatiile la care a fost obligat de instante.

De asemenea, solicitam ministerului sa dea dovada de buna credinta si sa precizeze in mod public daca Lg. 52/2003 mai este in vigoare sau a cazut in desuetudine, avand in vedere ca reprezentantii acestui minister au afirmat in cadrul litigiului prezentat mai sus ca este suficienta pentru respectarea principiului transparentei decizionale procedura parlamantara de adoptare a actelor normative, care este o procedura publica.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 Februarie 2012
Votati articolul "Transparenta la Ministerul Justitiei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI