In data de 06.02.2012, prin hotararea irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti, Ministerul Justitiei a fost obligat sa comunice Centrului de Resurse Juridice (CRJ) urmatoarele informatii:
1. „Care sunt persoanele care au elaborat acest proiect de lege (proiectul de act normativ privind ANI, proiect adoptat de Guvern in procedura de urgenta in data de 26.04.2010)?
2. Care sunt persoanele/institutiile consultate la elaborarea acestui proiect de lege?
3. Cum a fost respectat principiul transparentei decizionale reglementat de Lg.52/2003, cu privire la proiectul de lege privind ANI?
4. Cum a fost consultata societatea civila in cazul proiectului de lege privind ANI?
5. Sa ne comunicati in copie xerox intreaga documentatie avuta in vedere la elaborarea acestui proiect privind ANI, precum si proiectul de lege supus spre aprobare Guvernului Romaniei”.
Initial, Tribunalul Bucuresti admisese cererea Centrului de Resurse Juridice numai pentru punctele 3, 4, 5, mentionate mai sus, motivand ca celelalte informatii nu ar avea caracter public. Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de Centrul de Resurse Juridice si a respins recursul formulat de Ministerul Justitiei.
Atat Tribunalul Bucuresti cat si Curtea de Apel au respins solicitarea de informatii formulata la punctul sapte, cu urmatorul text: „Daca considerati utila existenta principiului transparentei decizionale in administratia publica in legislatia romaneasca, sau considerati ca Lg.52/2003 a cazut in desuetudine?”
Ambele instante au apreciat ca aceasta este o solicitare care ar excede Lg.544/2001 privind accesul la informatii publice.
Pe aceasta cale solicitam Ministerului Justitiei sa ne comunice informatiile la care a fost obligat de instante.
De asemenea, solicitam ministerului sa dea dovada de buna credinta si sa precizeze in mod public daca Lg. 52/2003 mai este in vigoare sau a cazut in desuetudine, avand in vedere ca reprezentantii acestui minister au afirmat in cadrul litigiului prezentat mai sus ca este suficienta pentru respectarea principiului transparentei decizionale procedura parlamantara de adoptare a actelor normative, care este o procedura publica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<