Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 26 octombrie 2017, a inculpatilor:
NISTOR PETRU, la data faptelor si in prezent primar al comunei Malini, judetul Suceava, pentru savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la infractiunea de folosire sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,
- folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane,
POPESCU VASILE, la data faptelor presedinte al unei asociatii agricole, pentru savarsirea infractiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,
- fals in declaratii,
- spalare a banilor,
ILISESCU IOAN, la data faptelor casier in cadrul primariei Malini, judetul Suceava, membru fondator si secretar al aceleiasi asociatii agricole si BiZU ILIE, administrator al unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor in forma continuata.
in ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
in perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, in calitate de presedinte al unei asociatii agricole, a depus cu rea-credinta, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor unice de plata pe suprafata, plati compensatorii pentru zona montana defavorizata, plati de agromediu si alte scheme de plati directe, pentru suprafete de teren pe care nu le detinea in realitate.
in demersurile sale desfasurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat si de ajutorul primarului Nistor Petru.
Prin actiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile, in valoare totala de 6.289.304 lei.
In acelasi context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi ca indeplineste conditiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat in fals o declaratie pe proprie raspundere prin care acesta atesta faptul ca nu este ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante (in conditiile in care era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru).
In perioada 2009-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicita a sumelor de bani obtinute cu titlu de subventie de asociatia agricola reprezentata de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267954 lei au fost transferati catre societati comerciale cu un comportament specific de "firme fantoma" controlate de inculpatul Bizu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.
Inculpatul Iliesescu Ioan in calitatea mentionata mai sus a intocmit documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscand scopul infractional urmarit de ceilalti inculpati.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilisescu Ioan si Bizu Ilie trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintelor,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati,
d) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatilor li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Inculpatilor Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilisescu Ioan si Bizu Ilie li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri