Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut un apel catre CSM prin care cere urgentarea infiintarii sectiei speciale de anchetare a magistratilor.
„Vreau sa fac un apel la dumneavoastra, in special la domnul procuror general, ca sa urgentati procedurile de selectie, de semnare, numire a procurorilor din viitoarea sectie speciala de anchetare a magistratilor. Noi stim anumite formule prin care se incearca neoperationalizarea unei prevederi legale. Exprim speranta ca nu se va ajunge la acest rezultat, ca nu vom depasi data de 23 octombrie fara ca sectia sa fie operationala. Eu imi amintesc si voi va amintiti faptul ca multi dintre noi, chiar si dintre cei prezenti, s-au opus solutiei de infiintare a acestei sectii. CCR a statuat prin deciziile pronuntate, in sensul ca aceasta solutie este constitutionala. Si ulterior au aparut voci critice, dar de data asta apareau ca fiind critici la adresa CCR. Solicit ferm sa puneti in aplicare dispozitiile legale, sa operationalizati aceasta sectie”, a declarat ministrul Justitiei Tudorel Toader in sectia de procurori a CSM.
Vicepresedintele CSM Codrut Olaru a spus ca apelul ministrului este pentru intregul Consiliu si a amintit de adoptarea regulamentelor pentru sectia speciala.
„Ma bucur ca ati facut acest apel aici, dar mesajul e pentru intregul CSM. Am avut toata dispozitia pentru creearea cadrului formal pentru adoptarea in prima faza a regulamentelor pentru aceasta sectie”, a spus Olaru.
Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat in 19 septembrie regulamentele sectiei speciale de investigare a infractiunilor din justitie, care va fi infiintata odata cu modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, fiind una dintre cele mai controversate prevederi.
CSM a amanat, miercuri, din lipsa de cvorum, discutiile privind organizarea concursului pentru numirea in functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.
Infiintarea unei sectii de investigare a procurorilor si judecatorilor, care are competente exclusive de a cerceta infractiunile savarsite de judecatori si procurori, este una din cele mai importante modificari aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, promulgata de presedintele Klaus Iohannis in 20 iulie.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Va reamintim faptul ca GRECO a cerut Romaniei sa renunte la infiintare sectiei speciale de procurori, iar dupa mai multe desconsiderari din partea autoritatilor romane institutia europeana a spus explicit ca statele membre UE "trebuie sa se supuna recomandarilor GRECO.". O luna mai tarziu, Forumul Judecatorilor a facut un apel catre Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru a reconsidera infiintarea sectiei speciale de procurori pana cand "va exista certitudinea ca nu va exista niciun impact negativ asupra functionarii sistemului" folosind ca argument avizul nr. 934 al Comisiei de la Venetia.
Toate eforturile au fost in zadar, iar acum Romania risca o posibila actiune de infrigement din partea UE la CJUE.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri