GRECO (Grupul de State impotriva Coruptiei), organism al Consiliului Europei ce a fost infiintat in anul 1999, a publicat miercuri un raport despre Romania in care isi exprima ingrijorarea si nemultumirea in acelasi timp legat de anumite aspecte ale reformelor sistemului de justitie adoptate de Parlamentul de la Bucuresti.
Potrivit site-ului coe.int, GRECO a pregatit acest raport drept urmare unei decizii luate la reuniunea plenara din luna decembrie 2017 de a efectua o evaluare de urgenta a reformelor judiciare din Romania, ”avand in vedere ca acestea ar putea implica incalcari grave ale standardelor anticoruptie”.
In raport se noteaza ca amendamentele aduse celor trei legi ale justititiei adoptate de Parlament in 2017 nu contin cele mai controversate propuneri prezentate initial in vara anului trecut. Totusi, GRECO este preocupat de potentialul impact al acestor legi, inclusiv asupra structurii instantelor si a procuraturilor. In pofida importantei si a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat in mod corespunzator, iar procesul legislativ a fost discutabil.
Potrivit aceleasi surse, GRECO cere Romaniei sa renunte la infiintarea noii sectii speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia nota de controversatul proces, initiat in februarie 2018, privind destituirea sefului biroului specializat al procuraturii anticoruptie (DNA), si isi reitereaza apelul de luare a unor masuri de protectie suplimentare legate de procedurile de numire si de revocare a procurorilor-sefi de catre puterea executiva.
De asemenea, organismul al Consiliului Europei adopta o atitudine critica fata de amendamentele aduse legislatiei penale care, daca vor fi adoptate, ar intra in contradictie cu angajamentele internationale ale Romaniei.
In plus, in raport se aduc mai multe critici la adresa legilor initiate in Senat in data de 21 decembrie 2017. GRECO invita Romania sa prezinte cateva imbunatatiri la urmatoarea intalnire din perioada 18 – 22 iunie 2018.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri