Conform unor informatii noi, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a explicat ca primit un alt set de propuneri de la magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie, diferite de cele ale Consiliului superior al Magistraturii.
"Voi da un comunicat de presa in cursul zilei de astazi, mai ales ca am crezut ca propunerile CSM sunt si propunerile magistratilor Inaltei Curti. Vineri am primit de la inalta Curte un alt set de propuneri", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.
Aceeasi sursa aminteste faptul ca din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost aduse unele amendamente la proiectul de modificare si completare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, printre care se numara si cea privind imposibilitatea Presedintelui Romaniei de a refuza propunerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru functiile de presedinte si vicepresedinti ai inaltei Curti de Casatie si Justitie (iCCJ), dar si de procurori sefi ai PiCCJ, DNA si DIICOT.
CSM a inaintat vineri Ministerului Justitiei propunerile privind proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Unul dintre amendamentele aduse de CSM este cel care prevede ca Presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile formulate pentru numirea in functie a presedintelui si vicepresedintilor inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliul eliminand sintagma "decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii".
"Articolul 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 53 — (1) Presedintele si vicepresedintii inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani, nu au fost sanctionati disciplinar si nu au avut abateri de la codul deontologic". (2) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1)", se arata in propunerea Consiliului.
Conform Agerpres, in cazul functiilor de conducere pentru PiCCJ, DNA si DIICOT, propunerile ar urma sa fie facute de CSM si avizate de Ministerul Justitie si nu invers, cum prevede legea in acest moment.
"Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Art. 54 — (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 18 ani in functia de judecator sau procuror, nu au fost sanctionati disciplinar si nu au avut abateri de la Codul deontologic. Numirea se face pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (...)". (3) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alineatul 1", potrivit propunerii.
Totodata, o alta propunere din partea CSM propune ca participarea la concursurile de promovare in functia de judecator la iCCJ, aratand ca ar trebui sa fie necesara o vechime de cel putin 18 ani in functia de judecator sau procuror, marind cu trei ani perioada propusa de Ministerul Justitiei.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
"La articolul 52, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii si procurorii care au cel putin gradul de curte de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv la Directia Nationala Anticoruptie sau Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au obtinut calificativul "foarte bine" la ultimele 3 evaluari, nu au fost niciodata sanctionati disciplinar, nu au avut abateri de la codul deontologic si au o vechime efectiva in functia de judecator sau procuror de cel putin 18 ani", se arata in articolul propus de CSM.
CSM mai propune ca numirile in functie a adjunctilor procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, prim-procurorului parchetului de pe langa tribunal, prim-procurorului parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie sau prim-procurorului parchetului de pe langa judecatorie sa nu se mai faca prin concurs sau examen organizat.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri