Faptul ca uitam sa fim oameni nu este de mirare pentru nimeni. Uitam sa fim indulgenti, sa iertam, sa intelegem, sa admiram, sa privim un peisaj, sa ne laudam copiii, sa ne scoatem nevestele la restaurant.
Mancam acasa sau cumparam refrigerate de la market. In timpul asta umblam pe tablete si telefoane inteligente. Scapam doua-trei cuvinte catre copiii nostri.
Ne gandim ca trebuie sa isi castige o doza mai mare de independenta, evident. Doar nu o sa ne punem in patru labe, pe covor, sa facem ca magarul ca sa ne distram odraselele.
La fel ne comportam si in viata profesionala. Uitam sa negociem si trecem direct in instanta. Depunem dosare pana ne ies ochii din cap. Ne afundam in birocratie cat sa ne iasa peri albi pe urechi. Ne incurcam in termene care parca se lasa asteptate tot mai mult. Cheltuim bani si timp. De nervi nu mai discutam. Acestia sunt tociti de mult timp.
Dar sa recunoastem ca totul se intoarce impotriva noastra, mai devreme decat ne asteptam. Uitam ca putem apela la vorba buna. Macar de-am intelege cum sa comunicam in mod eficient. Stim deja ca exista o cale care te poate aduce in punctul dorit, oricare ar fi interlocutorul. Daca am stii sa potrivim cuvintele, am recupera creante mai eficient decat oamenii lui Don Corleone.
Daca am intelege importanta si utilitatea sedintelor de negociere, am castiga timp si bani pentru clientii nostri si pentru noi insine.
Sa dam mai multa atentie oamenilor si nu proceselor. Sa dam mai multa atentie resurselor pe care deja le avem la dispozitie si strategiilor care ne pot ajuta sa ajungem mai rapid din punctul A in punctul B, fara ocolisuri, fara pierderi banesti.
In consecinta, sa ne simplificam viata profesionala. Implicit, ne vom simplifica si viata personala, fara exceptii si fara indoiala.
Mult succes si reusite profesionale!
Maria Nicutar
Jurnalist de Afaceri, Dreptul Muncii si Juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<