Negocierea colectiva a devenit obligatorie in cazul companiilor care au cel putin 10 angajati, potrivit Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, in vigoare de la data de 25 decembrie 2022.
Conform noii legi, negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, precum si la nivel de sector de negociere colectiva.
Durata negocierii este de maximum 45 de zile. Insa durata maxima poate fi depasita doar prin acordul partilor.
Rezolvati ACUM orice problema de legislatia muncii cu ajutorul pachetului specialistului in resurse umane: Consilier Codul Muncii ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
In cazul in care negocierea se finalizeaza FARA incheierea unui contract colectiv de munca putem vorbi despre un esec al negocierilor si declansarea unui conflict de munca?
Raspuns:
1. De principiu, Legea nr. 367/2022 privind dialogul social prevede ca daca partile au negociat si s-au inteles asupra drepturilor si obligatiilor ce au fost obiectul negocierii, acest proces se finalizeaza cu incheierea unui contract colectiv de munca.
Nu am identificat in textul legii situatia prezentata mai sus, in care partile au negociat si agreeat drepturi si obligatii, dar au decis sa nu le puna in practica prin incheierea unui contract de munca, acesta fiind necaracteristica scopului negocierii in sine, acesta fiind acela de a incheia un CCM.
Conform legii, art. 97, negocierea este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori, iar durata acesteia este de maximum 45 de zile.
La art. 126 lit. c) din lege se prevede ca poate fi declansat conflict de munca in situatia in care partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
Din aceste prevederi intelegem ca exista posibilitatea ca in urma negocierilor partile sa nu incheie un contract colectiv de munca, dar aceasta situatie poate conduce la declansarea de catre angajati/lucratori a unui conflict colectiv de munca (nu este obligatoriu ca acest conflict sa se declanseze, dar exista aceasta posibilitate).
In opinia noastra, in situatia in care partile au consemnat in procesul verbal de negociere ca nu doresc incheierea unui contract colectiv de munca, exista riscul pentru angajator ca salariatii nemultumiti sa declanseze un conflict colectiv de munca, tocmai din cauza faptului ca nu este reglementata expres posibilitatea ca din negocieri sa rezulte acordul partilor cu privire la neincheierea unui contract colectiv de munca.
2. Legea prevede la art. 126 lit. c) faptul ca in situatia in care partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor, poate fi declansat un conflict colectiv de munca.
Aspectele privind conflicul colectiv de munca sunt reglementate la art. 122 – 174 din Legea nr. 367/2022.
Angajatii au dreptul de a declansa conflicte colective de munca cu privire la: inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor contractelor colective de munca.
In cazul in care nu exista contract colectiv de munca in vigoare, conflictul colectiv de munca poate avea ca obiect revendicari ale angajatilor/lucratorilor privind apararea intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social.
Procedura de declansare a conflictului de munca este prevazuta la art. 127 si urm., concilierea conflictelor colective de munca este prevazuta la art. 131 si urm., medierea si arbitrajul - la art. 140 si urm., iar greva este reglementata la art. 146 si urm.
In declansarea si gesionarea unui conflict colectiv de munca trebuie respectat tot ansamblul de reglementari de la art. 122 – 174 din Legea nr. 367/2022.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.