Calin Popescu Tariceanu afla abia peste doua saptamani daca scapa definitiv de dosarul in care este acuzat abuz in serviciu.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 20 iunie pronuntarea sentintei definitive in dosarul in care fostul presedinte al Senatului a fost achitat in prima instanta pentru abuz in serviciu si complicitate la uzurpare de calitati oficiale, in legatura cu mentinerea in functie a unui senator incompatibil, scrie
Agerpres.
Tariceanu, trimis in judecata in 2020, la solicitarea Parchetului General
Calin Popescu Tariceanu a fost trimis in judecata de Parchetul General in decembrie 2020, fiind acuzat ca nu a constatat si nu a supus la vot in plenul Senatului incetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, desi acesta din urma avea o decizie definitiva data de judecatori prin care a fost declarat incompatibil si nu mai putea ocupa o functie publica.
In prima instanta, Tariceanu si Cristian Marciu au fost achitati de un complet de trei judecatori de la ICCJ, dupa ce chiar procurorul de sedinta desemnat in acest caz, Irina Kuglay, a solicitat achitarea pe motiv ca textele de lege in baza carora fostul presedinte al Senatului a fost trimis in judecata "genereaza confuzie".
Irina Kuglay a luat aceasta decizie fara a se consulta cu procurorii care au facut ancheta in acest caz.
Ulterior, Parchetul General a facut apel, urmand ca un complet de cinci judecatori sa dea peste doua saptamani verdictul final in acest caz.
Parchetul General sustinea ca, potrivit Legii nr. 176/2010, Cristian Marciu se afla in stare de incompatibilitate cu functia de senator (avea interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015, cand a ramas definitiva si irevocabila decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal). Ca urmare, acesta a folosit fara drept calitatea de senator. Marciu a indeplinit acte care implica exercitiul autoritatii de stat, a participat la sedintele Senatului, a facut parte din comisii permanente si speciale ale Senatului, a avut initiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat intrebari si interpelari, sustineau procurorii.
Acuzatiile din dosarul lui Calin Popescu Tariceanu
Fata de Calin Popescu-Tariceanu, procurorii retineau ca, in perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, in exercitarea atributiilor de serviciu specifice unei functii de conducere in cadrul Senatului, prin neindeplinirea actelor vizand constatarea incetarii mandatului desenator al lui Marciu (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin.1lit. (e) comb. cu alin. 2 lit. (c) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor) si nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptarii unei hotarari de vacantare a locului de senator in cauza, "a cauzat vatamarea drepturilor persoanei care in urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru functia desenator pozitia urmatoare".
Procurorii mai explicau ca, prin neindeplinirea obligatiilor legale, Calin Popescu-Tariceanu l-a ajutat pe Cristian Marciu sa foloseasca fara drept calitatea oficiala de senator ce implica exercitiul autoritatii de stat, urmata de indeplinirea actelor legate de aceasta calitate.
In luna martie 2020, Tariceanu a fost audiat de procurori in acest caz, el declarand atunci ca ancheta Parchetului este neconstitutionala si nelegala, deoarece parlamentarii nu pot fi acuzati de abuz in serviciu, ei neavand atributii de functionari.
Tariceanu mai are pe rol un dosar la Instanta suprema, in care este judecat pentru ca ar fi primit o mita de 800.000 de dolari in dosarul licentelor Microsoft.
De asemenea, el a mai fost implicat si intr-un dosar legat de retrocedarea frauduloasa a Fermei Baneasa, in care a fost achitat pentru marturie mincinoasa.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<