Secretul profesional se refera la obligatia unei persoane care detine informatii confidentiale in cadrul unei profesii reglementate sa pastreze acele informatii private si sa nu le divulge catre terte parti. Acest principiu este esential in profesii precum medicina, dreptul, psihologia, notariatul, contabilitatea si multe altele, unde profesionistii au acces la informatii sensibile despre clienti sau pacienti.
Secretul profesional este reglementat prin legi specifice fiecarei profesii, dar si prin norme generale de confidentialitate stabilite in
Codul Civil, Codul Penal si alte reglementari aplicabile. Protejarea acestor informatii ajuta la mentinerea unui climat de incredere intre profesionist si client, asigurandu-se ca drepturile si libertatile individuale ale persoanelor sunt respectate.
In multe profesii, oamenii sunt nevoiti sa dezvaluie informatii personale si sensibile pentru a beneficia de serviciile de care au nevoie. De exemplu, pacientii trebuie sa aiba incredere ca medicul lor va pastra confidentialitatea informatiilor despre sanatatea lor, iar clientii trebuie sa stie ca avocatul lor nu va divulga detaliile cazului.
Secretul profesional este un principiu legal si etic care impune profesionistilor reglementati sa pastreze confidentialitatea informatiilor pe care le obtin in cadrul activitatii lor profesionale, in scopul protejarii drepturilor si intereselor persoanelor cu care intra in contact.
Conform legislatiei nationale, divulgarea unor astfel de informatii este permisa doar in cazurile expres prevazute de lege, cum ar fi consimtamantul expres al persoanei implicate sau in situatii de urgenta in care divulgarea este necesara pentru protejarea unor interese fundamentale, cum ar fi viata si sanatatea unei persoane.
In Codul Penal al Romaniei, art. 226 si 227 reglementeaza secretul profesional si sanctioneaza divulgarea neautorizata a unor informatii confidentiale de catre persoanele care au obligatia de a pastra aceste informatii secrete. Conform acestora, divulgarea unui secret profesional fara acordul persoanei sau fara o exceptie legala poate atrage pedepse, incluzand amenzi sau inchisoare, in functie de gravitatea faptei.
Art. 226. - Violarea vietii private
(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin. (1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:
a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;
b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;
c) daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;
d) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vatamate.
(5) Plasarea, fara drept, de mijloace tehnice de inregistrare audio sau video, in scopul savarsirii faptelor prevazute in alin. (1) si alin. (2), se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Art. 227. - Divulgarea secretului profesional
(1) Divulgarea, fara drept, a unor date sau informatii privind viata privata a unei persoane, de natura sa aduca un prejudiciu unei persoane, de catre acela care a luat cunostinta despre acestea in virtutea profesiei ori functiei si care are obligatia pastrarii confidentialitatii cu privire la aceste date, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
In functie de domeniul in care activeaza profesionistul, legislatia specifica reglementeaza obligatiile de confidentialitate si protectie a datelor personale. De exemplu, pentru avocati, Legea nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat impune obligatia pastrarii secretului profesional in toate aspectele legate de activitatea avocatului, iar pentru medici, Legea nr. 95/2006 privind reforma in sanatate reglementeaza confidentialitatea informatiilor despre sanatatea pacientilor.
Secretul profesional nu este doar o obligatie legala, ci si o obligatie morala, care garanteaza increderea publicului in profesiile reglementate.
Secretul profesional se aplica intr-o gama larga de profesii reglementate, iar fiecare domeniu are reglementari specifice privind protectia informatiilor sensibile. Printre cele mai importante domenii in care se aplica secretul profesional se numara:
Ce este si ce avantaje majore va aduce Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale este o lucrare online disponibila pe platforma www rsonline ro actualizata permanent care va ofera solutii complete strict la obiect cu temeiuri legale studii de...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Avocati - Conform Legii nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat, avocatii au obligatia de a pastra confidentialitatea tuturor informatiilor primite de la clienti in cadrul consultantelor si apararilor. Orice divulgare a acestor informatii fara consimtamantul clientului poate atrage sanctiuni disciplinare si, in anumite cazuri, pedepse legale. Secretul profesional in acest caz este esential pentru protejarea dreptului la aparare al clientului.
- Medici - Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in sanatate, medicii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra tuturor informatiilor legate de starea de sanatate a pacientilor lor. Aceasta include informatiile despre diagnostic, tratament, istoricul medical si orice alta informatie personala. In cazul in care informatiile sunt divulgate fara acordul pacientului, pot aparea sanctiuni legale si etice. Totodata, medicii au obligatia de a respecta confidentialitatea si in fata altor profesionisti din domeniu.
- Psihologi - In cazul psihologilor, legea reglementeaza confidentialitatea informatiilor obtinute din consultatii si evaluari. Codul de Etica al profesiei de psiholog prevede ca psihologii trebuie sa pastreze secretul profesional asupra tuturor detaliilor personale si psihologice ale clientilor lor. Orice divulgare a informatiilor fara consimtamantul clientului poate conduce la sanctiuni disciplinare si chiar raspundere penala.
- Notari publici - Legea nr. 36/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de notar public prevede ca notarii publici au obligatia de a pastra confidentialitatea actelor notariale si informatiilor pe care le primesc in exercitarea profesiei. Aceasta include orice informatie legata de tranzactii, testamente sau alte acte legale. Notarii publici pot divulga informatiile doar in cazuri specifice prevazute de lege, cum ar fi in cadrul procedurilor judiciare sau administrative.
- Contabili si auditori - Secretul profesional se aplica si contabililor si auditorilor in cadrul relatiilor cu clientii lor, conform reglementarilor din domeniu. Informatiile financiare obtinute in urma auditului sau gestionarii conturilor clientilor trebuie pastrate confidentiale, iar divulgarea acestora fara autorizatie poate duce la sanctiuni legale.
- Jurnalisti - In domeniul jurnalismului, secretul profesional este reglementat prin Legea nr. 504/2002 privind libertatea presei, care garanteaza protectia surselor confidentiale ale jurnalistilor. Desi jurnalistii au dreptul si obligatia de a informa publicul, sursele lor trebuie sa fie protejate si nu pot fi divulgate fara consimtamantul acestora, cu exceptia cazurilor in care este impus de lege.
- Preoti - Secretul spovedaniei, cunoscut si ca "sigiliul spovedaniei", este un principiu fundamental in cadrul Bisericii Ortodoxe si Bisericii Catolice. Preotii au obligatia stricta de a pastra in deplina confidentialitate toate informatiile primite in cadrul spovedaniei. Acest secret este considerat absolut, ceea ce inseamna ca preotul nu poate divulga sub nicio forma, nici macar in fata autoritatilor judiciare, cele marturisite de credincios. Nerespectarea acestui principiu poate avea consecinte grave, inclusiv sanctiuni canonice (excluderea din cler), dar si consecinte de ordin moral si religios.
Secretul profesional se aplica in cadrul relatiei directe intre profesionist si client, dar si in alte contexte in care se pot intalni informatii sensibile. In general, acesta se aplica in consultanta si servicii profesionale, documente confidentiale, declaratii, cercetari si studii.
Legea 95/2006 privind reforma in sanatate
Articolul 420 - Obligatiile membrilor CMR sunt urmatoarele:
a) sa faca dovada cunoasterii normelor de deontologie profesionala si a celor care reglementeaza organizarea si functionarea corpului profesional; modalitatea de testare a cunostintelor de deontologie si a legislatiei profesionale se stabileste de Consiliul national al CMR;
b) sa respecte dispozitiile Statutului Colegiului Medicilor din Romania, ale Codului de deontologie medicala, hotararile organelor de conducere ale CMR si regulamentele profesiei;
c) sa rezolve sarcinile ce le-au fost incredintate in calitate de membru sau de reprezentant al corpului profesional;
d) sa participe la manifestarile initiate de organele de conducere, la activitatile profesionale sau de pregatire profesionala initiate ori organizate de catre organele de conducere nationale sau locale;
e) sa participe la sedintele ori adunarile la care au fost convocati;
f) sa execute cu buna-credinta sarcinile ce decurg din hotararile organelor de conducere ale CMR;
g) sa se abtina de la deliberarile organelor de conducere in care sunt alesi, in cazul in care, in indeplinirea unor atributii ale acestor organe, au un interes propriu;
h) sa pastreze secretul profesional;
i) sa pastreze confidentialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor si voturilor exprimate in organele de conducere;
j) sa respecte normele, principiile si indatoririle deontologiei medicale;
k) sa aiba un comportament demn in exercitarea profesiei ori a calitatii de membru al CMR;
l) sa achite, in termenul stabilit, cotizatia datorata in calitate de membru al CMR;
m) sa rezolve litigiile cu alti membri, in primul rand prin mediere de catre comisiile organizate in acest scop in cadrul CMR;
n) sa execute cu buna-credinta atributiile ce le revin in calitate de reprezentant sau membru in organele de conducere ale CMR, in colegiile judetene sau in Colegiul Medicilor Municipiului Bucuresti.
Articolul 518 - Obligatiile membrilor CMSR sunt urmatoarele:
a) sa respecte dispozitiile Regulamentului de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, ale Codului deontologic al medicului stomatolog, hotararile organelor de conducere ale CMSR si regulamentele profesiei;
b) sa rezolve sarcinile ce le-au fost incredintate in calitate de membru sau de reprezentant al corpului profesional;
c) sa participe la manifestarile initiate de organele de conducere, la activitatile profesionale ori de pregatire profesionala initiate ori organizate de organele de conducere nationale sau locale;
d) sa participe la sedintele ori adunarile la care au fost convocati;
e) sa execute cu buna-credinta sarcinile care decurg din hotararile organelor de conducere ale CMSR;
f) sa se abtina de la deliberarile organelor de conducere in care sunt alesi, in cazul in care, in indeplinirea unor atributii ale acestor organe, au un interes propriu;
g) sa pastreze secretul profesional;
h) sa respecte normele, principiile si indatoririle deontologiei medicale;
h^1) sa pastreze confidentialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor si voturilor exprimate in organele de conducere;
(la 21-11-2022, Articolul 518 din Sectiunea a 4-a , Capitolul III , Titlul XIII a fost completat de Punctul 12^18, Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 308 din 16 noiembrie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1113 din 18 noiembrie 2022 )
i) sa aiba un comportament demn in exercitarea profesiei ori a calitatii de membru al CMSR;
j) sa achite in termenul stabilit cotizatia datorata in calitate de membru al CMSR;
k) sa rezolve litigiile cu alti membri, in primul rand prin mediere de catre comisiile organizate in acest scop in cadrul CMSR;
l) sa execute cu buna-credinta atributiile ce le revin in calitate de reprezentant sau membru in organele de conducere ale CMSR sau ale colegiului teritorial.
(la 21-11-2022, Litera l) din Articolul 518 , Sectiunea a 4-a , Capitolul III , Titlul XIII a fost modificata de Punctul 12^19, Punctul 1, ARTICOLUL UNIC din LEGEA nr. 308 din 16 noiembrie 2022, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 1113 din 18 noiembrie 2022 )
Articolul 595 - Obligatiile membrilor CFR sunt urmatoarele:
a) sa respecte dispozitiile Regulamentului de organizare si functionare a Colegiului Farmacistilor din Romania, Codul deontologic al farmacistului, hotararile organelor de conducere ale CFR si regulamentele profesiei;
b) sa rezolve sarcinile ce le-au fost incredintate in calitate de membri sau reprezentanti ai corpului profesional;
c) sa participe la manifestarile initiate de organele de conducere, la activitatile profesionale ori de pregatire profesionala initiate ori organizate de catre organele de conducere nationale sau locale;
d) sa participe la sedintele ori adunarile la care au fost convocati;
e) sa execute cu buna-credinta sarcinile ce decurg din hotararile organelor de conducere ale corpului profesional;
f) sa se abtina de la deliberarile organelor de conducere in care sunt alesi, in cazul in care, in indeplinirea unor atributii ale acestor organe, au un interes propriu;
g) sa pastreze secretul profesional;
h) sa respecte normele, principiile si indatoririle deontologiei profesionale si sa aiba un comportament demn in exercitarea profesiei ori a calitatii de membru al CFR;
i) sa achite, in termenul stabilit, cotizatia datorata in calitate de membru al CFR;
j) sa rezolve litigiile cu alti membri, in primul rand prin intermediul medierii de catre comisiile de specialitate din cadrul CFR;
k) sa execute cu buna-credinta atributiile ce le revin in calitate de reprezentant sau membru in organele de conducere ale CFR, ale colegiilor judetene, respectiv al municipiul Bucuresti.
Legea nr. 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat
Articolul 11
Avocatul este dator sa pastreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost incredintata, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.
Articolul 45
(1) Avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.
(2) Orice contact dintre avocat si o persoana cu interese contrare in cauza in care avocatul este angajat, reprezentantul acesteia sau un tert care se dovedeste ca este interesat de solutia ce se va pronunta in cauza nu poate fi realizat decat cu acordul expres, prealabil, al clientului, in prezenta clientului sau a persoanei desemnate de acesta.
(3) Avocatul nu poate fi ascultat ca martor si nu poate furniza relatii niciunei autoritati sau persoane cu privire la cauza care ia fost incredintata, decat daca are dezlegarea prealabila, expresa si scrisa din partea tuturor clientilor sai interesati in cauza.
(4) Calitatea de martor are intaietate fata de calitatea de avocat cu privire la faptele si imprejurarile pe care acesta le-a cunoscut inainte de a fi devenit aparator sau reprezentant al vreunei parti in cauza.
(5) Daca a fost ascultat ca martor, avocatul nu mai poate desfasura nicio activitate profesionala in acea cauza.
(6) Divulgarea de catre avocat, fara drept, a unei informatii confidentiale din sfera privata a clientului sau ori care priveste un secret operational sau comercial care i-a fost incredintat in virtutea aceleiasi calitati sau de care a putut sa ia cunostinta in timpul desfasurarii activitatilor specifice profesiei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(7) Sunt obligati sa respecte secretul profesional si membrii organelor de conducere ale profesiei de avocat cu privire la aspectele de care au luat cunostinta in virtutea exercitarii prerogativelor cu care au fost investiti.
(8) Nu constituie infractiune fapta avocatului de nedenuntare a unor infractiuni despre care ia cunostinta in exercitarea profesiei, cu exceptia urmatoarelor infractiuni:
1. omor, ucidere din culpa sau alta infractiune care a avut ca urmare moartea unei persoane;
2. genocid, infractiuni contra umanitatii sau infractiuni de razboi contra persoanelor;
3. cele prevazute de art. 32-38 din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, cu modificarile si completarile ulterioare.
In toate cazurile, este exonerat de raspundere avocatul care previne savarsirea infractiunii sau consecintele acesteia in alt mod decat denuntarea faptuitorului.
(9) Avocatul nu poate indeplini functia de expert sau de traducator in cauza in care este angajat aparator.
Articolul 104
(1) In conditiile prezentei sectiuni, avocatii provenind din statele membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European pot desfasura in Romania activitati profesionale care pot fi exercitate ocazional sub forma prestarii de servicii.
(2) Activitatea de prestare de servicii prevazuta la alin. (1) se exercita in Romania prin reprezentarea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si persoanelor juridice in justitie sau in fata autoritatilor publice, in conditiile prevazute pentru avocatii stabiliti in acest stat, fara a fi necesara inscrierea in barou.
(3) Pentru exercitarea altor activitati decat cele mentionate la alin. (2), avocatul respecta conditiile si regulile de conduita profesionala ale statului membru de origine, precum si legislatia romana privind profesia, in special cu privire la incompatibilitati, la secretul profesional, la relatiile dintre avocati, la interdictia ca acelasi avocat sa reprezinte doua parti avand interese contrarii, precum si la publicitate. Un avocat care nu este stabilit in Romania este tinut de respectarea acestor reguli numai in masura in care respectarea lor este justificata obiectiv pentru asigurarea exercitarii corecte a activitatilor de avocat, a demnitatii profesiei si a respectarii regulilor privind incompatibilitatea.
Legea nr. 36/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de notar public
Articolul 39
(1) Dupa emiterea ordinului de numire in functie in conditiile art. 36, notarul public va depune juramantul.
(2) Juramantul va fi depus, intr-un cadru solemn, de catre notarul public in fata ministrului justitiei si a presedintelui Uniunii sau a reprezentantilor acestora.
(3) Juramantul are urmatorul continut: „Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa-mi indeplinesc cu onoare si credibilitate publica, cu constiinta si fara partinire atributiile cemi revin si sa pastrez secretul profesional. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!“
(4) Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a notarului public.
(5) Notarul public fara confesiune va depune juramantul fara formula religioasa, pe constiinta si onoare.
Articolul 70
Notarul public si personalul biroului notarial au obligatia sa pastreze secretul profesional cu privire la actele si faptele despre care au luat cunostinta in cadrul activitatii lor, chiar si dupa incetarea functiei, respectiv dupa incetarea raporturilor de munca, cu exceptia cazurilor in care legea sau partile interesate ii elibereaza de aceasta obligatie.
Divulgarea secretului profesional este strict reglementata de lege si, in mod general, profesionistii au obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor pe care le obtin in exercitarea profesiei lor. Totusi, exista anumite conditii si exceptii in care divulgarea acestora poate fi legala.
Consimtamantul clientului sau al persoanei implicate
Cel mai frecvent motiv pentru care un profesionist poate divulga informatiile confidentiale este acordul expres al persoanei implicate, adica al clientului, pacientului sau unei alte persoane care a furnizat informatiile.
De exemplu, un avocat poate dezvalui informatiile obtinute in cadrul unei consultatii daca clientul sau isi da consimtamantul in acest sens. De asemenea, un medic poate discuta starea de sanatate a unui pacient cu un alt medic, daca pacientul consimte in mod explicit.
Situatii prevazute de lege
In anumite situatii prevazute de lege, divulgarea secretului profesional poate fi impusa. De exemplu, in cadrele judiciare sau administrative, profesionistii pot fi obligati sa dezvaluie informatii confidentiale, daca acest lucru este solicitat de instantele de judecata sau alte autoritati legale. De asemenea, legislatia poate permite divulgarea secretului profesional in scopuri de protectie a intereselor publice sau in cazuri de urgenta.
Pericol iminent pentru viata sau sanatatea unei persoane
Un alt caz in care divulgarea secretului profesional este permisa, chiar si fara consimtamantul persoanei implicate, este atunci cand exista un pericol iminent pentru viata sau sanatatea unei persoane.
De exemplu, un medic poate divulga informatii confidentiale despre starea unui pacient daca aceasta este necesara pentru a preveni un accident sau pentru a salva viata unei persoane.
De asemenea, psihologii sau asistentii sociali pot raporta cazurile de abuz asupra minorilor sau altor victime vulnerabile, in scopul protejarii acestora.
In afara de cazurile mentionate mai sus, exista si alte exceptii legale in care divulgarea secretului profesional este permisa sau chiar obligatorie. Aceste exceptii sunt reglementate prin legislatia specifica fiecarei profesii si prin norme generale care regleaza confidentialitatea. Printre exceptiile comune se numara cazurile de cercetare penala, cazurile de protectie a intereselor publice, raspunderea profesionala si cazuri de pericol pentru terti.
Divulgarea neautorizata a secretului profesional poate atrage sanctiuni grave, atat din punct de vedere legal, cat si profesional. Aceste sanctiuni variaza in functie de gravitatea faptei si de domeniul in care aceasta se produce. Printre posibilele consecinte legale se numara sanctiunile penale, sanctiunile civile, sanctiunile disciplinare, pierderea increderii si reputatiei.
In cadrul relatiei client-profesionist
Secretul profesional joaca un rol esential in consolidarea unei relatii de incredere intre client si profesionist. Atunci cand o persoana se adreseaza unui profesionist, fie ca este vorba despre un medic, avocat, psiholog sau alt specialist, aceasta se bazeaza pe faptul ca informatiile furnizate vor fi pastrate confidentiale. In acest context, protejarea informatiilor personale si profesionale ale clientului este fundamentala pentru crearea unui climat de incredere, siguranta clientului si interesul public.
Confidentialitatea este un pilon al relatiei dintre client si profesionist, iar divulgarea oricaror detalii sensibile poate distruge aceasta incredere. Atunci cand clientul stie ca informatiile sale sunt tratate cu respect si nu vor fi facute publice fara acordul sau, acesta se simte mai confortabil sa impartaseasca detalii importante, necesare pentru a primi un tratament adecvat sau pentru a beneficia de sfaturi legale.
In profesii precum cea medicala sau psihologica, pastrarea secretului profesional ajuta la asigurarea unui mediu in care pacientul se simte protejat si poate discuta despre problemele sale fara teama ca acestea vor fi divulgate altor persoane. De asemenea, in cazul avocatilor, secretul profesional protejeaza dreptul clientului de a discuta deschis cu avocatul sau fara teama de a-si prejudicia cazul.
In anumite situatii, protejarea secretului profesional nu doar ca serveste clientului, ci si societatii in general. De exemplu, confidentialitatea discutiilor intre avocat si client asigura un sistem de justitie corect, in care toti cetatenii au dreptul sa beneficieze de consultanta juridica fara teama ca informatiile lor vor fi folosite impotriva lor.
Protectia datelor personale
Secretul profesional si reglementarile privind protectia datelor personale sunt interconectate, mai ales in contextul reglementarilor din Uniunea Europeana, cum este Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR). Acesta impune profesionistilor nu doar obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor, dar si responsabilitatea de a proteja datele personale ale clientilor.
GDPR stipuleaza ca orice informatie personala, inclusiv informatiile confidentiale obtinute de profesionisti (medici, avocati, psihologi etc.), trebuie protejata impotriva accesului neautorizat sau divulgarii nejustificate. Profesionistii sunt obligati sa adopte masuri tehnice si organizationale pentru a preveni scurgerile de date si pentru a asigura ca informatiile sunt accesibile doar celor care au permisiunea de a le cunoaste.
Conform GDPR, orice profesionisti care prelucreaza date personale trebuie sa informeze clientul despre cum vor fi utilizate si protejate informatiile sale. In plus, trebuie sa existe un consimtamant explicit din partea clientului pentru prelucrarea datelor sale, iar acesta are dreptul de a solicita stergerea datelor sau accesul la ele, intr-un mod care nu incalca secretul profesional.
In profesii precum medicina sau psihologia, informatiile referitoare la starea de sanatate sau la problemele psihologice ale clientului sunt considerate date sensibile si beneficiaza de o protectie suplimentara. Aceste date nu pot fi divulgate decat in conditiile strict reglementate de lege (de exemplu, cu consimtamantul pacientului sau in cazuri de urgenta).
Aspecte etice
In plus fata de reglementarile legale, fiecare profesie reglementata are propriul cod de etica, care stabileste norme suplimentare privind pastrarea secretului profesional. Aceste coduri sunt esentiale pentru mentinerea standardelor profesionale si pentru protejarea drepturilor si demnitatii clientilor.
De exemplu, Codul deontologic al avocatilor sau Codul de etica al medicilor impun respectarea secretului profesional ca o valoare fundamentala. Aceste coduri reglementeaza chiar si exceptiile de la secretul profesional, de exemplu, cand divulgarea poate fi necesara pentru a proteja viata unui pacient sau pentru a respecta o autoritate legii.
Multe profesii reglementate respecta standarde internationale de confidentialitate, in acord cu reglementarile globale. Acestea asigura ca profesionistii respecta nu doar legea locala, dar si principiile internationale privind protectia informatiilor sensibile.
Codurile de etica nu se limiteaza doar la respectarea legii, ci promoveaza si un comportament etic in raport cu clientii. Acestea subliniaza importanta de a pastra confidentialitatea pentru a proteja demnitatea clientului, chiar si in absenta unei reglementari legale care sa impuna acest lucru.
Cazuri celebre din domeniul medical
Cazul unui medic din Romania (2016). Un medic dintr-un spital de stat din Romania a fost condamnat pentru divulgarea informatiilor confidentiale ale unui pacient catre o terta persoana, fara consimtamantul pacientului. Medicul, care avea acces la istoricul medical al pacientului, a furnizat aceste informatii altor persoane, incalcand astfel normele de confidentialitate impuse de lege si codul deontologic al profesiei sale. In urma acestui incident, pacientul a depus o plangere si medicul a fost sanctionat disciplinar de Colegiul Medicilor din Romania. Mai mult, pacientul a cerut despagubiri financiare pentru incalcarea dreptului la confidentialitate, iar medicul a fost amendat si a fost obligat sa isi refaca educatia profesionala.
Cazul unui medic din Statele Unite (2014). Un medic american a fost dat in judecata dupa ce a divulgat informatii despre starea de sanatate a unui pacient celebru. Informatiile medicale sensibile au fost impartasite presei, ceea ce a dus la o bresa majora in confidentialitatea pacientului. Desi medicul nu a fost condamnat penal, i-au fost aplicate sanctiuni de catre autoritatea de reglementare din domeniul medical, iar pacientul a primit compensatii semnificative pentru daunele suferite.
Cazuri din domeniul juridic
Cazul unui avocat din Marea Britanie (2018). Un avocat din Londra a fost acuzat de divulgarea unor informatii confidentiale dintr-un dosar de mare complexitate. Acesta a impartasit detalii ale unui caz de frauda cu o terta persoana in scopuri financiare, fara a avea permisiunea clientului sau. Aceasta actiune a fost considerata o incalcare grava a secretului profesional, iar avocatul a fost suspendat din barou pentru o perioada de 6 luni si i s-a impus o amenda semnificativa. De asemenea, clientul a fost nevoit sa isi angajeze un alt avocat pentru a continua procesul.
Cazul unui avocat din Romania (2017). Un avocat a fost condamnat pentru divulgarea secretului profesional dupa ce a discutat despre detalii sensibile dintr-un dosar intr-o conversatie publica. Avocatul a furnizat informatii confidentiale despre clientul sau intr-o emisiune TV, incalcand astfel drepturile clientului de a beneficia de protectia confidentialitatii. Ca urmare, avocatul a fost sanctionat disciplinar si i s-a retras dreptul de a reprezenta clienti in instanta pentru o perioada de un an.
Cazuri din domeniul financiar
Cazul unui consultant financiar din Statele Unite (2015). Un consultant financiar a fost acuzat de divulgarea informatiilor financiare confidentiale ale unui client important unei concurente din domeniu, cu scopul de a obtine un avantaj pe piata. Aceasta divulgare ilegala a dus la pierderi semnificative pentru client, iar consultantul a fost dat in judecata pentru incalcarea unui acord de confidentialitate. Drept urmare, consultantul a fost condamnat la plata unor daune financiare considerabile si a fost interzis sa practice in domeniul financiar pentru o perioada de cinci ani.
Consecintele divulgarii neautorizate sunt diferite in functie de domeniu. Pedepsele si repercusiunile in domeniul medical includ sanctiuni penale si civile, pierderi financiare si degradarea reputatiei. In domeniul juridic vorbim despre sanctiuni disciplinare si compensatii pentru client, in timp ce in domeniul financiar amintim de interdictia la practica, sanctiuni financiare si pierderea increderii.