Patru deputati ai PDL au depus la Parlament o initiativa legislativa care, daca va fi aprobata, va permite ridicarea locuintelor si cladirilor de birouri fara autorizatie de construire.
"Persoanele fizice si juridice care detin minimum 400 metri patrati de teren in regim de proprietate sau concesionare pot efectua constructii, cu acordarea de facilitati, in conditiile respectarii unei variante de constructie din cele 10 modele de proiecte pentru executarea lucrarilor de constructii afisate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, executarea lucrarilor de constructii este permisa fara detinerea autorizatiei de construire, in conditiile respectarii unui model de proiect emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si a Planului urbanistic general al localitatii. Face exceptie de la prevederile alin. (1), obtinerea avizelor si acordurilor, precum si a actului administrativ al autorizatiilor pentru protectia mediului", se arata in propunerea legislativa.
"Aceasta initiativa vine in climatul socio-economic foarte dificil. Cresterea economica din 2007-2008 a venit pe fondul dezvoltarii pietei constructiilor. Noi vrem crestere economica, dar nu facem nimic ca sa gasim solutii pentru ridicarea economiei. Nu am inventat eu aceasta propunere. Ea functioneaza si in Polonia. Ei au crestere economica, noi nu. Daca facem un calcul, si adunam pretul proiectului de arhitectura cu taxa de autorizare, ajungem la o suma foarte mare, circa zece mii de euro. Aceasta economie cred ca ar incuraja oamenii sa isi construiasca locuinte. La facilitatile economice se adauga si eliminarea birocratiei. Si administratiile locale castiga deoarece vor incasa impozite pe cladirile respective", a declarat deputatul Calian Petru, unul dintre initiatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<