Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului (ISACCL), condus de fostul presedinte Emil Constantinescu, urmeaza a fi desfiintat prin lege, conform initiativei lansate de USR.
UPDATE 23.04.2020 - Senatul Romaniei a respins desfiintarea Institutului Levantului. Urmeaza ca deputatii sa se exprime asupra acestui proiect de lege.
INFORMATII INITIALE
Institutul Levantului a fost infiintat in anul 2016, insa aparitia sa a fost aspru criticata de academicieni romani. Acestia sustineau ca menirea acestei organizatii este inexistenta si nu ar face decat sa cheltuiasca bani din bugetul statului. In 2017, incepe sa primeasca bani prin Senatul Romaniei, desi Iohannis respinsese legea in prima faza. Senatorii au votat din nou actul, asadar acest institut devenea realitate.
"Oportunitatea unui astfel de institut la nivelul actual al potentialului stiintific national nu ni se pare justificata, intrucat centrele de cercetari academice, universitare si muzeale din Romania nu dispun in momentul de fata decat de un numar foarte redus de autentici specialisti capabili sa abordeze cu competenta problemele complexe legate de civilizatia Levantului, iar acestia sunt aproape in totalitate ajunsi la varsta inaintata. (...) Tematica avuta in vedere de initiatorii ISACCL nu se regaseste decat cu totul tangential in programele studiilor universitare din Romania", spunea in 2016 vicepresedintele Academiei Romane, Victor Spinei.
Chiar si asa, in cele din urma Academia Romana a decis ca este in favoarea infiintarii acestei entitati.
Timp de trei ani, organizatia a functionat precum un institut aflat in subordinea Senatului Romaniei beneficiind periodic de alocari de fonduri. In toamna anului trecut, insa, lucrurile s-au schimbat. Emil Constantinescu devenea presedinte cu rang de secretar de stat primind astfel un salariu mult mai mare si beneficii multiple precum decontarea cazarii si a transportului atat in tara, cat si in strainatate. Tot in 2019, Institutul Levantului devenea ordonator tertiar de credite.
In momentul de fata, organizatia condusa de Emil Constantinescu este institutie publica de specialitate, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica si este administrata de un Consiliu Stiintific de 25 de membri platiti de stat.
Sediul acestuia este in apropiere de Arcul de Triumf, pe Bulevardul Maresal Constantin Prezan.
250 Modele Fise de Post
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Fise distractive pentru gradinita
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Ce este Levantul?
Etimologic, cuvantul "levante" provine din limba latina, unde „levis- levare" semnifica ceva lejer sau fara greutate. In italiana "levante" reprezinta Estul sau Orientul si se folosea pentru a indica Rasaritul si ziua noua care incepea sa se ridice.
Din punct de vedere istoric, Levantele se refera la acea parte din Orientul Antic considerat "leaganul civilizatiei": coastele orientale ale Mediteranei, Mesopotamia, Egiptul, Persia. Denumirea a fost introdusa de catre arheologul si egiptologul american James Henry Breasted (1865-1935).
Cu multe mii de ani in urma, in Levantele mediteranian este cunoscuta, spre exemplu, cultura Natufian (aproximativ 10500 - 8500 i.Hr.) care s-a raspandit in intreaga regiune, ajungand (putin) si pe teritoriul Romaniei. Descoperirile arheologice din Pestera Hotilor de la Baile Herculane confirma perfectionarea uneltelor de silex ale indigenilor (aproximativ 11000 - 8500 i.Hr).
Semnatarii proiectului de lege prin care Institutul Levantului (ISACCL) va fi desfiintat arata ca "in cei doi ani de functionare, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului a beneficiat de cresteri ale subventiei de la bugetul de stat si ale numarului de posturi finantate in organigrama, in conditii de derogare de la cadrul normativ general, ca si de ridicarea presedintelui sau la rang de secretar de stat".
Cheltuielile curente si de capital ale Institutului urmau a se finanta din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului - insa in anul 2019, doar 100.000 de lei (dintr-un total de 4,95 milioane de lei) au provenit din surse proprii. In 2018, 20.000 lei, dintr-un total de 5,4 milioane de lei, au reprezentat venituri proprii.
"Considerand ca existenta Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului nu se justifica, altfel decat printr-o nevoie politica de generare de functii si pozitii de conducere, si impieteaza asupra dezvoltarii cercetarii academice in cadre institutionale consacrate", initiatorii propun desfiintarea Institutului.
In cadrul proiectului de lege regasim trei articole.
"Articolul 1
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, infiintat prin Legea nr. 117/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se desfiinteaza.
Articolul 2
(1) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului, se va stabili destinatia patrimoniului Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului.
(2) Obligatiile privind raportarile financiare aferente ultimei perioade fiscale pentru care Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului datoreaza astfel de raportari se preiau de catre Senatul Romaniei.
Articolul 3
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Legea nr. 117/2017 privind infiintarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civiiizatia Levantului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 404 din 30 mai 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga".
Semnatarii initiativei legislative sunt: Alexandrescu Vlad-Tudor - senator USR; Coliban Allen - senator USR; Dinica Silvia-Monica - senator USR; Dinu Nicoleta-Ramona - senator USR; Ghica Cristian - senator USR; Arsu Alin-Ionut - deputat USR; Botez Mihai-Catalin - deputat USR; Bulai Iulian - deputat USR; Chichirau Cosette-Paula - deputat USR; Drula Catalin - deputat USR; Durus Vlad-Emanuel - deputat USR; Iurisniti Cristina-Ionela - deputat USR; Mosteanu Liviu-Ionut - deputat USR; Nasui Claudiu-Iulius-Gavril - deputat USR; Pop Rares-Tudor - deputat USR; Popescu Nicolae-Daniel - deputat USR; Prisnel Adrian-Claudiu - deputat USR; Pruna Cristina-Madalina - deputat USR; Radulescu Dan-Razvan - deputat USR; Seidler Cristian-Gabriel - deputat USR; Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Vlad Sergiu Cosmin - deputat USR.
Senatul este prima Camera sesizata, asadar deputatii vor avea votul final.
Punctul de vedere al Guvernului nu este necesar, dar nu a fost nici solicitat inca.
Pentru ca desfiintarea sa fie inceputa este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial!
Vom urmari evolutia B58/2020 si vom reveni cu actualizari ale acestui articol.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE