Angajatorii ar putea fi compensati pentru zilele libere acordate de stat salariatilor din Romania, potrivit unui proiect de lege pus in dezbatere la Senat.
Propunerea legislativa vizeaza introducerea unor masuri compensatorii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza.
Potrivit initiatorilor proiectului de lege, "in Romania, salariatii, indiferent de sectorul in care activeaza angajatorii acestora, beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare, prevazute la art. 139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata. Fata de cele sase reglementate in anul 2003, anul adoptarii Codului muncii, numarul acestora a crescut pana in prezent de 2,5 ori. (...) Alte zile libere sunt de asemenea acordate angajatilor, neconformarea fiind sanctionata cu amenzi consistente. Astfel, art. 147 prevede faptul ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, angajatii au dreptul la zile libere platite stabilite prin diferite legi sau incluse in contractele colective de munca sau regulamentele interne".
Afla mai multe despre Timpul de munca si Programul de lucru ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Parlamentarii care au initiat proiectul de act normativ atrag atentia ca, odata cu cresterea numarului de zile libere la care angajatii au dreptul, a crescut proportional si presiunea asupra cheltuielilor cu forta de munca a firmelor, raportat la numarul de zile productive.
"In sectoarele unde procesul de productie sau prestarea de activitatii nu pot fi intrerupte, angajatorilor li se dubleaza cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivaleaza pentru un singur angajat al sau cu o luna si jumatate de munca in regim normal", se arata in expunerea de motive.
Prin urmare, "orice prevedere suplimentara privind zile libere suportate de angajator inseamna cheltuiei pe seama rezultatelor financiare ale unei intreprinderi, si ca proliferarea lor ar putea impinge firmele cu situatie financiara fragilizata de crizele suprapuse pe care le traverseaza economia".
Astfel,
proiectul de act normativ urmatoarele masuri compensatorii pentru angajati:
- suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creante salariale, Fondul de asigurari sociale de somaj)
sau
- compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contributii obligatorii pe forta de munca (de ex. contributia asiguratorie de munca) aferente zilelor nelucrate
sau
- alte deduceri sau facilitati.
Daca va fi aprobata, legea va intra in vigoare, incepand cu data de 1 ianuarie 2024