Legea nr. 120/2020 stabileste noi reguli pentru instante pe durata starii de urgenta sau starii de asediu.
Instituirea starii de urgenta din cauza raspandirii coronavirusului in tara noastra a scos la iveala mai multe lacune legislative si o totala confuzie cu privire la crearea de acte normative care sa respecte Constitutia.
In spiritul acestei situatii, parlamentarii au aprobat reguli noi pentru instante pe durata starii de urgenta sau starii de asediu, la initiativa senatorului Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei.
Acesta arata ca una dintre cele mai mari probleme ale sistemului judiciar din Romania o reprezinta "practica neunitara a instantelor de judecata" ce poate avea "consecinte majore asupra increderii populatiei in actul de justitie".
Asadar, prin
Legea nr. 120/2020 se stabileste ca activitate de judecata se suspenda pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta.
Conform actului mentionat, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, activitatea de judecata poate continua doar in situatii exceptionale, de urgenta deosebita, temeinic justificate, referitoare la protectia relatiilor de familie si la masurile dispuse prin decret emis de Presedintele Romaniei cu privire la instituirea starii exceptionale.
In plus, cauzele care se vor judeca pentru fiecare categorie de instante vor fi stabilite, in mod exhaustiv, doar de Consiliul Superior al Magistraturii, dupa consultarea colegiilor de conducere ale curtilor de apel, pentru curtile de apel, tribunale si judecatorii, respectiv, al Colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Totodata, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, in cauzele in care s-a dispus masura arestarii preventive sau in cauzele in care partile executa pedeapsa in regim privativ de libertate, sedintele de judecata se vor desfasura prin videoconferinta.
Finalmente, pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta, termenele de prescriptie, cele procedurale si cele de decadere nu incep sa curga, iar, daca au inceput sa curga, se suspenda.
Proiectul de lege a fost promulgat de seful statului prin Decretul nr. 375/2020 si a fost publicat in
Monitorul Oficial nr. 608/2020 devenind astfel Legea nr. 120/2020.