Un DJ din Ibiza a fost obligat sa plateasca 22.000 de euro pentru ca a intrat si iesit cu masina sa (Mercedes-Benz G300) in Londra de 12 ori. De fiecare data, insa, n-a ajuns in centrul metropolei.
Incepand cu decembrie 2018, DJ-ul Giancarlo Bonati a trebuit sa calatoreasca la Londra pentru ca mama sa a fost diagnosticata cu cancer. A fost nevoit sa parcurga Ibiza - Londra si Londra - Ibiza de 6 ori. Autoritatile au numarat, asadar, 12 calatorii ale artistului.
In aprilie 2019, fara niciun avertisment, a primit 12 scrisori de la agentia de recuperari creante ale Autoritatii londoneze pentru transport. In fiecare din acele scrisori era stipulat momentul intrarii si iesirii din capitala Regatului Unit si, bineinteles, amenda. Acesta trebuia sa achite aproximativ 1.200 de euro pentru fiecare amenda. A contestat scrisorile care cuprindeau si contraventiile, insa n-a facut decat sa obtina majorarea sumei de achitat la 18.000 de euro catre Autoritatea de transport londoneza si 4000 de euro catre agentia de recuperari creante.
"Desigur, cand primesti o amenda de la orice institutie e o ingrijorare, daramite cand primeste 12 amenzi care acum insumeaza 22.000 de euro...", a spus Bonati.
"Am avut parte de foarte mult stres. Ma gandeam ca agentia de recuperari creante din Londra poate sa trimite in Spania recuperatori si sa puna sechestru pe bunurile noastre pentru neplata contraventiilor. Asta, sau puteau sa isi insuseasca dreptul de proprietate asupra casei mele. Credeam ca orice e posibil, mai ales cand am vazut suma uriasa pe care mi-o cerusera", a mai adaugat DJ-ul.
Intr-o incercare disperata de a gasi o solutie rapida, Bonati a contactat presa locala si le-a expus situatia. "Autoritatea de transport londoneza a negat orice responsabilitate cu privire la masinile inmatriculate in strainatate. Mi s-a spus ca trebuie sa discut direct cu agentia de recuperari creante. Acestia m-au ignorat complet si au crescut amenzile", a spus DJ-ul celor de la Guardian Money.
Dupa ce jurnalistii au luat legatura cu cei de la agentie, sanctiunile au fost anulate in totalitate. DJ-ul a fost recunoscator si le-a multumit celor de la Guardian Money.
Cum este, totusi, posibil sa aduni o astfel de contraventie uriasa daca mergi cu propria masina (sau inchiriata) in capitala Regatului Unit? Ei bine, situatia este asemanatoare cu taxa de poluare pentru Bucuresti sau vinieta Oxigen care urmeaza sa intre in vigoare in Bucuresti.
Londra are implementata mai multe politici de mediu si reguli stricte de circulatie. Am precizat mai sus ca DJ-ul n-a intrat niciodata cu masina in zona centrala a Londrei, acolo unde se percepe o taxa ("congestion charge") de aproximativ 15 euro/zi pentru a putea circula legal cu masini care polueaza. Aparent, artistul s-ar fi aflat in zona LEZ (low emmision zone). LEZ acopera o distanta mult mai mare fata de doar centrul Capitalei. Acest areal urias a fost, insa, creat mai mult pentru camioane si tiruri care trebuie sa plateasca 120 de euro/zi, daca nu se incadreaza in limitele de poluare. Daca vehiculul este din afara Marii Britanii si nu este inregistrat la Autoritatea de Transport londoneza, atunci taxa este de 220 de euro/zi. Daca nu e platita, atunci sare la 520 de euro/zi si, mai tarziu, poate ajunge chiar la aproximativ 800 de euro. Bineinteles, la aceste sume se aplica si taxele celor care colecteaza datoriile.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Fise distractive pentru gradinita
Bonati nu conducea, totusi, un camion sau un tir. Acesta se afla la volanul unui Mercedes G300, o masina veche de aproximativ 30 de ani.
Autoritatea de Transport londoneza spune, insa, ca unele vehicule 4x4 sunt clasificate ca fiind vehicule comerciale. "Daca un 4x4 este clasificat ca masina personala, atunci nu are nicio legatura cu LEZ. Dar daca producatorul si UE o clasifica drept vehicul comercial, atunci asa este. Orice vehicul care este construit pentru transporta bunuri sau mai mult de noua persoane este considerat vehicul comercial si se afla sub incidenta regulilor LEZ", a transmis un oficial al Autoritatii de Transport din Londra.
Culmea, DJ-ul se asigurase inainte de plecare de ce taxe ar avea de platit pentru masina cu care calatoreste. A stiut de taxa zilnica pentru centrul Londrei si de LEZ, insa a verificat pe site-ul Autoritatii de Transport daca trebuie sa plateasca ceva pentru masina sa si institutia a confirmat ca nu. Mercedes-ul sau nu era afectat de prevederile LEZ. Cu toate astea, a trecut prin stresul clarificarii contraventiilor.
Institutia si-a actualizat intre timp site-ul si i-au prezentat scuze DJ-ului.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri