CLICK AICI PENTRU A CITIT NOUL PROIECT DE LEGE
Premierul Emil Boc a anuntat marti dimineata ca Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pe legea pensiilor, aceasta urmand a fi bazata pe principiul "contributivitatii": "cu cat contribui mai mult, cu atat pensia va fi mai mare".
Premierul a mai afirmat ca, in prezent, un contribuabil, sustine 1,2 pensionari. De asemenea, angajatorii sustin 20,8% din contributia la sistemul pensiilor, iar angajatul, 10,5%. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a intarit declaratiile premierului, afirmand ca, in Romaia, exista 5,7 milioane de pensionari si 4,9 milioane de contribuabili.
Emil Boc a mai spus ca s-a constatat o triplare a numarului de pensionari anticipate.
CLICK AICI PENTRU A CITIT NOUL PROIECT DE LEGE
De asemenea, Guvernul a mai decis reducerea cu 20% a personalului din cabinetele demnitarilor, iar pensiile speciale ale demnitarilor vor fi desfiintate, adaugand ca reducerea de personal se face incepand cu cabinetul primului-ministru, cabinetele ministrilor si pana la administratia locala.
Primul-ministru mai spus ca pensia minima este de 350 de lei, iar cea mai mare pensie din Romania este de 35.000 lei, de o suta de ori mai mare.
O alta masura luata de Executiv este cresterea varstelor de pensionare pana in 2014 la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar, pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, 65 de ani.
"Eu sunt dispus sa imi pun mandatul la bataie: ori pleaca legea, ori cade Guvernul. Iar din punctul meu de vedere sa stiti ca personal as fi onorat ca un Guvern pe care il reprezint sa cada datorita acestei legi. Amenintarea ca va fi o motiune de cenzura nu ma sperie", a declarat premierul.
Portal Codul Muncii
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
De asemenea, Proiectul de Lege privind reforma sistemului de pensii propune inasprirea conditiilor de pensionare anticipata prin majorarea penalizarii de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata fata de varsta standard de pensionare.
Pensionarea anticipata nu poate depasi 60 de luni (5 ani) fata de varsta standard de pensionare, iar in perioada de anticipare persoana nu poate cumula pensia anticipata cu un venit salarial. La împlinirea varstei standard de pensionare, penalizarea se ridica, potrivit unei Note privind sistemul unitar de pensii publice din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri