Guvernul a preluat initiativa Parlamentului, a redenumit-o si acum a transformat-o in realitate prin OUG: ajutorul social si salariul pot fi cumulate timp de 6 luni. Au fost, insa, adaugate cateva reguli extrem de stricte, asa cum se intampla de fiecare data cand statul ofera bani cetatenilor sai.
Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Citu modifica Legea nr. 416/2001 si stabileste in mod oficial ca ajutorul social si salariul vor putea fi cumulate timp de 6 luni. Masura este una extrem de buna, avand in vedere ca ofera sansa celor care sunt in cautarea unui loc de munca sa obtina venituri mai mari pentru jumatate de an. Acesta este un imbold extrem de util.
Guvernul Citu, totusi, a introdus cateva reguli destul de stricte. Ajutorul social si salariul pot fi cumulate de-a lungul a 6 luni numai daca beneficiarul se angajeaza pe minimum 24 luni (perioada determinata sau nedeterminata). Indiferent de nivelul salariul, totalul ajutorului social (adica venitul minim garantat) nu se modifica de-a lungul a celor 6 luni.
Noutatile, insa, nu se opresc aici.
Ajutorul social, cumulat cu salariul timp de 6 luni. Cand risti sa dai toti banii inapoi
Guvernul a stabilit o alta masura cu privire la acest beneficiu acordat celor care intra in campul muncii. In situatia in care angajatul demisioneaza fara a se muta la alta firma/institutie sau este concediat din motive ce tin de activitatea sau comportamentul sau, atunci intreaga valoare a ajutorului social primit de-a lungul a celor 6 luni va trebui returnat catre statul roman.
Initiativa cu privire la
cumularea ajutorului social si a salariului a fost propusa prima oara de Violeta Alexandru in Parlament. Raluca Turcan a preluat direct aceasta idee si si-a asumat-o.
In momentul de fata, OUG care stabileste ca ajutorul social si salariul vor putea fi cumulate timp de 6 luni de la angajare trebuie publicat in Monitorul Oficial si va incepe sa se aplice.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<