Intrebare: Un salariat al societatii noastre a contestat in instanta decizia de concediere si a avut castig de cauza. Astfel, instanta ne-a obligat sa-l reintegram pe functia detinuta anterior concedierii si sa-i platim o despagubire egala cu salariiale indexate, majorate si reactualizate si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii pana la data reintegrarii efective.
Intrebarea este urmatoarea: toti salariatii societatii noastre au efectuat pentru perioada la care face referire sentinta judecatoreasca (respectiv anul 2010) de 15 zile de concediu fara plata si cateva zile intrerupere activitate. La calcularea sumei pe care trebuie sa o achitam salariartului este legal sa-i retinem acestuia zilele de concediu fara plata si sa-l platim cu 75% din salariul de baza pentru perioada de intrerupe activitate pe care le-ar fi efectuat daca nu ar fi fost concediat, beneficiind astfel de aceeasi situatie precum toti ceilalti salariati?
Raspuns: Potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Prin urmare, ceea ce trebuie sa ii platiti salariatului este o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care acesta ar fi beneficiat.
Acordarea indemnizatiei de 75% din salariu de baza in locul salariului sau neplata salarialui se justifica numai in situatia in care contractul individual de munca este suspendat in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, respectiv salariatul se afla in concediu fara plata. Or, in speta, salariatul nu s-a aflat in aceste situatii pentru a se justifica acordarea indemnizatiei sau neplata salarialui.