Alina Gorghiu, membra a grupului PNL din Camera Deputatilor, a reactionat dupa ce Autoritatea Nationala de Cetatenie (ANC) a recomandat celor care solicita redobandirea cetateniei romane sa respinga orice forma de coruptie si sa evite intermediari, cum ar fi avocatii, care cer bani pentru serviciile lor.
Asocierea termenilor „intermediari”, „avocati” si „coruptie” este de natura sa creeze in mod automat premisele impresiei de ilegalitate asupra activitatii intregului corp profesional avocatesc, a comunicat Alina Gorghiu, care a subliniat ca ia, astfel, nastere un “precedent periculos pentru prestigiul si demnitatea corpului avocatilor prin postarea mesajului respectiv, cel putin jignitor la adresa acestora”. Ministrul Justitiei a fost solicitat sa isi exprime opinia in legatura cu acest subiect.
Statutul Profesiei de avocat prevede la art. 7 alin. 3 ca “in exercitarea profesiei, avocatul nu poate fi supus niciunei restrictii, presiuni, constrangeri sau intimidari din partea autoritatilor sau institutiilor publice ori a altor persoane fizice sau persoane juridice. Libertatea si independenta avocatului sunt ocrotite de lege”, s-a aratat in comunicat.
Iata ce s-a publicat pe site-ul ANC:
„ATENTIE!
Autoritatea Nationala pentru Cetatenie recomanda solicitantilor privind redobandirea cetateniei romane (în baza art. 11 din Legea 21/1991 republicata):
- EVITAREA INTERMEDIARILOR (inclusiv a AVOCATILOR) ce pretind contracost servicii de cetatenie care tin de competenta Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si nu au acoperire legala;
NU EXISTA NICI O PROCEDURA paralela, alta decat cea legala, prin care se poate solicita solutionarea cu prioritate a dosarelor prin acesti INTERMEDIARI;
Cererile de redobandire a cetateniei se solutioneaza STRICT în ordinea INREGISTRARII ACESTORA;
ANC NU PERCEPE TAXE PENTRU SOLUTIONAREA ACESTOR DOSARE!
RESPINGEM ORICE FORMA DE CORUPERE SI DE CORUPTIE”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<