Procurorul DNA, Raluca Mirica, a sesizat CCR pe doua articole din Codul penal si Legea nr. 78/2000, dupa ce, anterior acestei cereri, acuza avocatii lui Dragnea ca incearca sa tergiverseze procesul.
Raluca Mirica, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul DGASPC, a hotarat sa sesizeze CCR pe doua articole din Codul penal si Legea nr. 78/2000. Acest lucru a dus la amanarea procesului pana pe 20 mai, cand a fost stabilit un nou termen. Instanta a luat aceasta decizie pentru ca avocatii sa aiba timp sa-si pregateasca apararea.
Prima sesizare este facuta pe art. 29 din Legea nr. 78/2000 care prevede ca ”pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. DNA spune in sesizare ca "aceasta prevedere are un caracter general si ambiguu, neindicand, in mod clar si de o maniera concreta, in ce consta specializarea completurilor care trebuie sa judece faptele de coruptie prevazute in aceasta lege".
A doua sesizare este legata de art. 154, alin. (2) si art. 174 din Codul penal. DNA considera ca "lipsa de claritate si de previzibilitate pe care interpretarea data de recursul in interesul legii nr. 5/2019 afecteaza implicit si dreptul la un proces echitabil, atat al inculpatilor, cat si al persoanelor vatamate".
In timp ce avocatii lui Dragnea au cerut o amanare pentru mai multe motive printre care si asteptarea deciziei CCR in privinta sesizarii lui Florin Iordache, DNA spunea in fata ICCJ ca "nu avem de ce sa asteptam decizia CCR, nu are incidenta in cauza. Din punctul meu de vedere, Parlamentul este in conflict cu el insusi. Referitor la sesizarile mele: doar Dragnea si Olguta au invocat nulitatea sentintei, avand in vedere nelegala compunere a completului de fond. Celelalte cereri de amanare pe acest aspect sunt nefondate. Consideram ca inculpatii isi pot pregati apararea si in jumatate de ora pe exceptii. Consideram ca se incearca tergiversarea dosarului, este cunoscut ca un membru al completului urmeaza sa se pensioneze".
In replica, avocatul lui Dragnea a spus ca vrea "ca doamna procuror sa isi ceara scuze, noi nu urmarim tergiversarea ca sa se pensioneze un judecator".
Pana la urma, un nou termen a fost dat pe data de 20 mai, cu doar 11 zile inainte de pensionarea unui judecator din complet, in urma sesizarii CCR de catre insusi procurorul DNA care acuza avocatii lui Dragnea de tergiversare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Termenul de prescriptie se apropie si el cu pasi repezi.
Daca instanta considera ca termenul de prescriptie curge din iulie 2006, data primirii primului salariu ilegal de secretarele PSD angajate la DGASPC Teleorman, la presupusa instigare a lui Liviu Dragnea, atunci termenele de prescriptie speciala vor fi:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri