Consecventa cu pozitia asumata pana acum, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) sustine necesitatea reglementarii unei proceduri transparente pentru numirea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, afirmand inca o data ca procedura actuala nu asigura garantiile imperioase de obiectivitate, aspect consemnat de mai multe ori in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. De asemenea, UNJR reaminteste ca si instantele au solicitat in adunarile generale modificarea procedurii de numire a judecatorilor la instanta suprema.
Intelegand necesitatea realizarii acestei modificari intr-un termen cat mai scurt pentru a se asigura functionalitatea la nivelul instantei supreme, UNJR precizeaza ca se opune categoric la modificarea legilor justitiei prin procedura ordonantei de urgenta. Pe de o parte, aceasta modalitate de modificare a legii privind statutul judecatorilor si procurorilor ridica probleme de constitutionalitate in lumina dispozitiilor art.115 alin. 6 din Constitutia Romaniei, iar pe de alta parte, data fiind importanta deosebita a acestei teme, se impune parcurgerea procesului legislativ firesc, care permite consultarea publicului si dezbateri pe marginea proiectului.
Constatand ca procedura de modificare a textelor legale a fost deja declansata printr-un proiect de lege ce a fost pus in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei, UNJR va avansa propunerile sale de amendare a textelor legale in discutie si va solicita Ministrului Justitiei sa uzeze de prerogativele sale pentru a obtine dezbaterea acestui proiect de lege in procedura de urgenta in Parlamentul Romaniei.
UNJR reaminteste ca problema acuta a lipsei de personal se intalneste in multe dintre instantele de judecata, nefiind specifica doar instantei supreme, astfel ca este de datoria colegiului de conducere al ICCJ sa gaseasca solutii pe termen scurt pentru a asigura functionalitatea instantei, avand in vedere si modificarile de competenta survenite in urma intrarii in vigoare a Legii 202/2010 („Mica Reforma”). Nu este admisibil ca interesul pe termen scurt - lipsa judecatorilor dintr-o sectie - sa prevaleze asupra celui pe termen lung - asigurarea credibilitatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie printr-o selectie riguroasa, transparenta si obiectiva a judecatorilor acesteia.
Ca atare, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita Consiliului Superior al Magistraturii si Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, sa gaseasca cea mai potrivita cale de colaborare interinstitutionala pentru deblocarea procesului de modificare a procedurii de numire la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Judecator Natalia Roman
Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<