OG nr. 2 din 2001 stabileste regimul juridic al contraventiilor si prevede ca atunci cand acuzatul nu isi achita amenzile in termen de 30 de zile si daca nu se poate institui masura de executare silita, atunci instanta judecatoareasca poate dispune masura prin care acesta sa depuna munca in folosul comunitatii.
In cadrului actului se previzeaza ca munca in folosul comunitatii se poate stabili doar prin lege si doar pe o perioada de maxim 300 de ore.
Ordonanta nr. 17 din 26 august 2014 pentru modificarea art. 9 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 629 din 27 august 2014.
"ART. I
Alineatul (3) al articolului 9 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In cazul in care contravenientul persoana fizica nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul de specialitate al unitatii administrativ-teritoriale prevazut la art. 39 alin. (2) lit. a) in a carui raza teritoriala domiciliaza contravenientul va sesiza instanta judecatoreasca in a carei circumscriptie domiciliaza acesta, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata."
ART. II
Procesele si cererile privind inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante a Guvernului se solutioneaza de catre instantele legal investite, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare la data cand acestea au fost pornite.", se precizeaza in Ordonanta nr. 17 din 26 august 2014.
Astfel, pe viitor, doar instanta judecatoreasca in a carei circumpscriptie domiciliaza contravenientul va decide daca amenza se inlocuieste cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<